Foto: Rene Jakobson

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester tähistasid laupäeval, 5. juunil ühiselt rõõmsat taaskohtumist ning uue teekonna algust Tõnu Kaljuste juhtimisel dirigendi kodusaarel Naissaarel.

Vaata pildigaleriid (autor Rene Jakobson): https://epcc365-my.sharepoint.com/:f:/g/personal/epcc_koor_epcc365_onmicrosoft_com/Emhq-3LgCe9Elqno-ouNsF4BdkSvkYxpbMW21a8HwbPkYg?e=2i3bpp

Kaljuste võõrustas enda asutatud muusikakollektiive Naissaarel, mis on aastaid olnud paljude kultuurisündmuste algimpulsiks ning toimumispaigaks. Pärast dirigendi tervitussõnu tuntud etendus- ja kontserdipaigas Omari küünis katsetati vabaõhulava akustikat Hellerella tribüünidel eesti armastatud helilooja Cyrillus Kreegi lauluga „Undsel ilmal“.

Ühiselt tehti talgutöid, et korrastada ning puhastada maharaiutud võsast Tähtkantsi siseõu (18. sajandil ehitatud kaitserajatis), mille amfiteatrilaadsest süvendist on dirigendil mõte tulevikus rajada kontserdipaik. Päikselisse päeva mahtusid ka Maarja kiriku külastamine ning jalutuskäigud saare radadel.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori kunstilise juhina alustab Tõnu Kaljuste 2021/2022 hooajal, mil kammerkoor tähistab oma 40. sünnipäeva. Esimesed kontserdid peadirigendina juhatab ta 7. ja 8. augustil, mil tähistatakse Veljo Tormise 91. sünniaastapäeval festivalil „Tormise tuules“ Tallinnas ja Viljandis.

Tõnu Kaljuste on Eesti professionaalse koorikultuuri alusepanijaid ning Eesti kui kõrgetasemelise muusikariigi kuvandi üks loojaist maailmas. Ta asutas Eesti Filharmoonia Kammerkoori 1981. aastal kammerkoori Ellerhein lauljate baasil. Ta oli selle kunstiline juht ja peadirigent 20 aastat, mille jooksul kujundas lauljatest kõrgetasemelise isikupärase, unikaalse kõlaga koori, kes on aastakümneid olnud hinnatud Eesti esindaja rahvusvahelises muusikaelus. Tema eestvedamisel said alguse mitu muusikaajalugu kujundavat koostööd heliloojate Veljo Tormise ja Arvo Pärdiga, kelle loomingut on ta tutvustatud paljudes maailma paikades, koos EFK ja TKO-ga näiteks sellistes mainekates saalides, nagu Carnegie Hall, Washingtoni Kennedy Keskus, Sydney Ooperimaja, Pariisi Filharmoonia, Berliini Kontserdimaja jm.  Ajalukku minev saavutus on 2014 Grammy-võit parima kooriesituse kategoorias Arvo Pärdi teose „Aadama itk“ eest. Tema salvestisi on korduvalt esitatud Grammy plaadiauhindade nominendiks. Kaljuste on teinud koostööd plaadistusstuudiotega ECM Records, Virgin Classic, BIS ja Caprice Records. Kaljuste plaadid on võitnud ka mitmeid teisi auhindu: Cannes Classical Award (1999), Diapason d’Or (2000), Edison Musical Prize (2000), Classic BRIT Award (2003). Ta on ka Tallinna Kammerorkestri asutaja (1993) ning alates 2019. aasta sügisest taas selle peadirigent ja kunstiline juht.  Aastatel 2010–2020 oli ta Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia professor ja dirigeerimisosakonna juhataja. Kaljuste on olnud veel Rootsi Raadio koori ja Madalmaade kammerkoori peadirigent. Alates 2004. aastast on Kaljuste tema enda asutatud projektiteatri Nargen Opera kunstiline juht. Tema eestvedamisel on 2006. aastast toimunud Nargenfestival.