Foto: Mait Jüriado

Festival Eesti ja Balti Muusika Päevad kulmineerub 30. aprillil Estonia kontserdisaalis kontserdiga „Vaataja silmad“, millele saab kaasa elada Eesti Filharmoonia Kammerkoori uue veebikanali EPCC.TV vahendusel. Kontserdil tulevad EFK, ERSO ja solistide esituses dirigent Mihhail Gertsi juhatusel ettekandele Eesti, Läti ja Leedu kaasaegsed helitööd.

Esiettekandele tulevad mitu uut teost eesti heliloojatelt – Mariliis Valkoneni kammerlik oopus „Vastuvõtt, vahendus“, Kristjan Kõrver „Sic!“ sümfooniaorkestrile, Malle Maltise „Öökülm“ sümfooniaorkestrile ja elektroonikale, Evelin Seppari „Kodu“ ja Alisson Kruusmaa „All õhtutaeva“ viimased kaks suurvormi on loodud kammerkoorile ja sümfooniaorkestrile. Kõlavad ka leedu helilooja Jievaras Jasinskise „Change” ja lätlase Krists Auzniekse „Crossing”. Solistidena osalevad Heli Ernits (oboe), Ingely Laiv-Järvi (oboe), Lauri Metsvahi (löökpillid) ja Tammo Sumera (elektroonika). Kontserdil antakse üle “LHV uue heliloomingu Au-tasu 2021”.

Eesti Filharmoonia Kammerkoori uuel veebikanalil EPCC.TV saab lisaks kontsertide otseülekannetele näha väärtuslikke videomaterjale koori tegevusest praegu ja varasematel aastatel. Näiteks on seal eksponeeritud rariteetseid Eesti Rahvusringhäälingu arhiivimaterjale Veljo Tormise mastaapsest sarjast „Unustatud rahvad“ koos helilooja kommentaaridega. See kanal võimaldab järele vaadata videosalvestusi EFK olulisematest kontsertidest, heita pilk koori lavatagusesse ellu ja tutvuda muusikavideotega.

Uue kanaliga EPCC.TV avab EFK võimaluse paljude Eesti muusikaloo hindamatute materjalide kvaliteetseks kuulamiseks ja vaatamiseks kõikjal maailmas. Pidevalt täienev veebikanal pakub parimat võimalikku heli- ja pildikvaliteeti ning on kasutajasõbralik, sest ei vaja eelnevat kasutajaks registreerimist. Valdav osa seal esitletavast materjalist on vaataja jaoks tasuta ning lihtsasti leitav.

Festivali Eesti ja Balti Muusika Päevad kontsert „Vaataja silmad“ otseülekanne Estonia kontserdisaalist algab kell 19. Sellest teevad otseülekande lisaks EPCC.TV-le ka ERSO.TV ja Klassikaraadio ning see jõuab Euroopa ringhäälingute liidu EBU vahendusel raadiokuulajateni mitmel pool Euroopas.

Kontserdi link: EMP „Vaataja silmad“