Títol: Evensong
Autor: Richard Harvey
Intèrprets: Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Heli Jürgenson
Segell discogràfic: Altus Records
El compositor britànic Richard Harvey, reputat autor d’obres musicals per a cinema, ha escrit Evensong, un disc amb peces per a cor mixt publicat el novembre del 2019 al segell anglès Altus Records. Les gravacions es van completar el gener del 2019 a la impressionant sala de gran acústica de l’església de Sant Nicolau de la capital estoniana, Tallinn, i van ser produïdes pel mateix Richard Harvey i Alex Lamy, amb la producció addicional de Michael Pärt i Bill Connor.
L’àlbum, com ja hem dit, es va gravar a Estònia amb el Cor de Cambra Filharmònic d’Estònia, dirigit en aquesta ocasió per Heli Jürgenson.
Els textos de les deu noves peces provenen d’obres tradicionals, i també de composicions del poeta canadenc Archibald Lampman (1861-1899) i del poeta gal·lès George Herbert (1593-1633). Es tracta de poemes que realcen els grans ideals, com els de Lampman, conegut com el poeta tranquil, i composicions religioses, en què destaca la gran precisió de llenguatge de Herbert, poeta i clergue de l’Església d’Anglaterra que va influenciar poetes de segles posteriors, com Ralph Waldo Emerson, Emily Dickinson, Gerard Manley Hopkins, T. S. Eliot, W. H. Auden i Elizabeth Bishop.
Del conjunt, cal destacar la soprano Amy Haworth, que interpreta la part solista a The Call (‘La crida’), per a cor mixt i arpa, amb les cordes de la Hungarian Film Orchestra, a més d’Et in Arcadia (‘I a l’Arcàdia’), una obra per a triple cor i percussió, a càrrec del percussionista Tiit Joamets. La darrera peça del disc, la meravellosa Evensong, ha estat interpretada amb les notables contribucions instrumentals de Christopher O’Neal a l’oboè i al corn anglès, de Liis Viira i Saale Kivimaker-Rull a les arpes, i del mateix Richard Harvey, que toca el saltiri, la flauta de bec i la flauta recta o siringa.
Les veus del cor, sempre tan inspiradores, creen un ambient propici per evocar els transcendentals paisatges sonors que sorgeixen de les paraules poètiques del patrimoni literari gal·lès. La creació artística de les veus del cor de Tallinn, aconduïdes per Heli Jürgenson, representa només la punta de l’iceberg d’una interpretació d’una bellesa excepcional.

TextCarme Miró