Tõnu Kõrvitsa album “You are the Light and Morning / Sei la luce e il mattino“ („Sina oled valgus ja hommik“)  valiti Eesti Muusikaauhinnad 2021 Aasta Klassikaalbumi nominendiks.

Plaat ilmus 2020. aasta oktoobris, selle andis välja hinnatud Soome plaadifirma Ondine. Albumi salvestasid Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Risto Joost Mustpeade majas 2019. aasta juunis.

„Sina oled valgus ja hommik“ on kaheksaosaline tsükkel koorile ja keelpilliorkestrile. Tekstina kasutatud Itaalia poeedi Cesare Pavese (1908–1950) luuletused on valinud, järjestanud ja tõlkinud Doris Kareva.

Helilooja Tõnu Kõrvitsa sõnul on traagilise saatusega Cesare Pavese luuletusi keeruline mõne sõnaga iseloomustada. „Seal on armastust looduse ja maa vastu, on väga palju igatsust, leina, kurbust, ilu ja nostalgiat. Aga sellest hoolimata on need tekstid täis elu ja voolavust ning mingit müstilist pulbitsemist ja tukslemist. “Sina oled valgus ja hommik” on justkui sügavikust lauldud hümn elule ja armastusele.“

„Cesare Pavese sõnadest hoovab iselaadset mõrkjat valgust. Mõnigi kord kõlavad tema luuletused kui mõranenud vaikus – neis valitseb pinev, melanhoolne, unenäoline äraolu. Selgesti aimub selles ajastu hõngu, traagilist ilu ja elu hapruse tunnetust, “ lisas Doris Kareva.

Sama esitajatekoosseis on ka Tõnu Kõrvitsa „Lageda laulude“ esmaesitaja, mis pärast plaadi ilmumist 2017. aasta suvel püsis mitu nädalat Amazoni enimmüüdud klassikalise muusika edetabeli tipus, pälvis Eesti Muusikaauhinnad 2018 jagamisel Aasta Klassikaalbumi tiitli ning kriitikute kiidusõnu mitmel pool maailmas. Ka tookord ilmus plaat plaadifirma Ondine märgi all.

Tõnu Kõrvitsa „Sina oled valgus ja hommik“ maailmaesiettekanne toimus 16. juunil 2019 Tallinna Mustpeade majas.