Foto: Rene Jakobson

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester andsid 12. detsembril Tallinna Jaani kirikus kontserdi „Jõul“, mille salvestas Eesti Televisioon. Kontserdist tegi otseülekande Klassikaraadio.
Vaata fotogaleriid kontserdist (autor: Rene Jakobson):
https://www.dropbox.com/sh/7vke50tq2leg0ft/AADQFCd-1naTiOkqlS25JQVWa?dl=0&fbclid=IwAR0YUlidhKrrAaecIN9ONvO3C-fNWNVmEdyt8DWmCDevHGg-Ynij8_i09F4

Kontsert tervikuna jõuab eetrisse: 23.12 kell 21.30 ja 26.12 kell 14.30 ETV2-s.
Saates „Kaunimad jõululaulud“ 27.12 kell 18.00 ETV-s esitavad koor ja orkester Tõnu Kaljuste juhatusel jõululaule kontserdilt „Jõul“. Saate režissöör on Erle Veber, helirežissöör Kaspar Karner, produtsendid Ruth Alaküla ja Karmel Killandi.

Esiettekandes kõlas kontserdil Margo Kõlari „Pirita missa“ uus versioon kammerkoorile, kammerorkestrile ja orelile. Teos põhineb Vello Salo eestindatud liturgilisel tekstil ning oli algselt kirjutatud ühehäälsena Pirita kloostri jumalateenistuste tarbeks.

Traditsioonilistest jõululauludest esitati eesti keeles mitmeid armastatud lugusid, nagu „Oh kuusepuu“, „Üks roosike on tõusnud“, „Jõulukellad“, „Karjased, oh öelge meile“, „Püha öö“ jpt. Orelil musitseeris Kadri Toomoja.

Tulles vastu publiku suurele nõudlusele kvaliteetse eestikeelse jõulumuusika järele, salvestati sama kava ka CD-plaadile. Album on saadaval EFK kodulehel, Apollo, Rahva Raamatu, Coopi kaubanduskettides ja e-poodides üle Eesti.

Tõnu Kaljuste, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on aastaid ühiselt kontserte andnud ja neid on pärjatud paljude rahvusvaheliste auhindadega. Neid on kutsutud esinema paljudele mainekatele lavadele Austraaliast Põhja-Ameerikani, sh New Yorgi Carnegie Halli, Pariisi Filharmooniasse, Hamburgi Elbphilharmonie’sse jm. Tõnu Kaljuste on oma salvestiste eest pälvinud Grammy-auhinna, ICMA (rahvusvahelise klassikalise muusika auhinna), Diapason d’Or’i jm. Eesti Filharmoonia Kammerkoor valiti hiljuti lisaks aastate jooksul võidetud plaadiauhindadele BBC Music Magazine’i poolt kümne parima koori hulka maailmas. EFK, TKO ja Tõnu Kaljuste ühiselt salvestatud CD-plaat Arvo Pärt „Da pacem“ on pälvinud Grammy-auhinna.

Kontserdi „Jõul“ korraldasid Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinn Filharmoonia.