Tõnu Kõrvitsa “Sei la luce e il mattino” / “Sina oled valgus ja hommik” on kaheksaosaline tsükkel koorile ja keelpillidele.

Tekstina kasutatud Itaalia poeedi Cesare Pavese (1908–1950) luuletused on valinud, järjestanud ja tõlkinud Doris Kareva. Teose esitavad Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Risto Joosti juhatusel. Plaadi andis välja firma Ondine 2. okroobril 2020.

Tõnu Kõrvits: “Traagilise saatusega Cesare Pavese luuletusi on keeruline mõne sõnaga iseloomustada. Seal on armastust looduse ja maa vastu. Seal on väga palju igatsust, leina, kurbust, ilu ja nostalgiat. Aga sellest hoolimata on need tekstid täis elu ja voolavust ning mingit müstilist pulbitsemist ja tukslemist. “Sei la luce e il mattino” on justkui sügavikust lauldud hümn elule ja armastusele.”

Doris Kareva: “Cesare Pavese sõnadest hoovab iselaadset mõrkjat valgust. Mõnigi kord kõlavad tema luuletused kui mõranenud vaikus – neis valitseb pinev, melanhoolne, unenäoline äraolu. Selgesti aimub selles ajastu hõngu, traagilist ilu ja elu hapruse tunnetust.”

Albumit tutvustab Nele-Eva Steinfeld.