Kontserdimaja avab hooaja suurejoonelise muusikalavastusega

Fotol hetk proovisaalist muusikute ja lavastajaga – Liisi Koikson (vasakult), Sander Mölder, Teet Kask, Ülo Krigul.

FOTO: Eesti Kontsert

Pärnu kontserdimaja avab homme õhtul hooaja Veljo Tormise loomingul põhineva muusikalavastusega “Ringlemisi”, millega tähistatakse suurmeistri 90. sünniaastapäeva, lavastusmeeskonnast leiab mitu pärnakatki.

Teos räägib Tormise muusika kaudu aastaaegadest, mis metafoorselt kujutavad inimesegi eluringi. Elukaart raamivad helilooja originaalis soolohäälele ja klaverile kirjutatud ning nüüd uudse kõla saanud lood Liisi Koiksoni esituses. Eri aastaaegu annab aga edasi Eesti filharmoonia kammerkoor Tormise tuntud koorimuusika teostega, mis kajastavad eestlaste rahvakultuuri kombeid.

Kui Koikson on loo vestja, kulgedes laval ühest aastaajast teise, siis lavastaja Teet Kask võrdleb koori liikumist lavastuses kala- või linnuparve omaga. Ka Eesti kunstiakadeemia tudengite lavakujunduses valitseb loodus.

Idee autori, dirigent Kaspars Putniņši sõnul Tormise looming lausa janunes lavale seadmise järele. Kaske omakorda huvitas, mida tähendab Tormis tänapäeva noortele. Seetõttu kutsutigi lavakujunduses kaasa rääkima kunstiakadeemia tudengeid.

Kuigi kõik Tormise laulud kõlavad muusikalavastuses originaalis, põhjaliku ümbertöötluseta, on kasutatud Ülo Kriguli ja Sander Mölderi laiendatud kõlaruumi. Tormise muusika, mida on elektrooniliselt töödeldud, aitab luua üleminekuid hapra soololaulu ja massiivse koorifaktuuri vahel.

Oluline roll on kujunduses Taavi “Miisu” Varmi videolahendustel ja Margus Vaiguri valguskujundusel.