Eesti Riiklik Sümfooniaorkester (ERSO) ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor soovivad Tallinnasse Kaarli puiestee äärde ehitada uut kontserdikeskust nimega Helioru kontserdimaja, milles oleks tänapäeva nõuetele vastav kontserdisaal.

ERSO peadirigendi Olari Eltsi sõnul ei hakata ehitama praegu midagi, vaid neil on huvitav mõte, millele arhitekt Villem Tomiste on andnud huvitava nurga ning neil on olemas koht, mis nõuab laiemat arutelu.

Kontserdimajja on kavandatud kaks saali: suur saal (1500–1700 istekohta) ja kammersaal, mida liikuva seina abil on võimalik suvisel ajal kasutada ka vabaõhulavana. Lisaks kahele saalile on hoones arvukalt suuri ja väikeseid ruume, mis on kohaldatavad vastuvõttude, ürituste, väiksemate konverentside ja muu jaoks, mis kontserdimaja halduskulude katmiseks oleks välja renditavad.

Kontserdikeskust soovitakse Eltsi sõnul sellepärast, et ei ERSO-l, Filharmoonia kammerkooril ega Muusika Infokeskusel pole oma kodu ning Tallinnal pole sellist muusikakeskust vanalinna lähedal.

“Eesti muusikutel pole sellist mesitaru, kus käiks elu hommikust õhtuni ja kus oleks selline kontserdisaal, mis vastaks tänapäeva nõuetele igas mõttes,” ütles Elts.

Estonia kontserdisaal on Eltsi sõnul väga hea, aga see on väga väikeseks jäänud.

“Seal puuduvad vajalikud tingimused kvaliteetseks tööks ERSO-l, rääkimata Eesti Filharmoonia Kammerkoorist, kellel samuti ei ole kodu,” ütles Elts ja lisas, et valitud asukoht on keeruline ja seetõttu käivad nad praegu välja oma mõtte, mis nõuab kindlasti enne, kui kuhugi tormata, laia arutelu.

Eltsi sõnul ei soovi nad mingit hoonet renoveerida, vaid nende mõte on, et Harjuorus, kus praegu on peamiselt parkimisplats, võiks olla täiesti uus hoone. Uus hoone paikneks Eltsi sõnul okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu vastas.

“See on selline koht ja neid kohti on Tallinna kesklinnas, nagu me teame, äärmiselt vähe, kus üldse midagi suuremat saaks olla ja me loodame, et seal võiks olla üks selline ilus kontserdisaal, mis võiks olla avatud hommikust õhtuni ja lisaks kontserdisaalile oleksid seal mitmesugused muud asutused ja kokkupuutepunkt oleks seal teiste kunstivaldkondadega,” lausus Elts.

Elts kordas, et nad ei hakka midagi ehitama, vaid see on mõte, mida nad tahavad laiemalt arutada ning selleks toimub peatselt ka linnafoorum.

Toimetaja: Liisbeth Rats

 

Vt veel: Kultuuriportaal