Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Korea kammerorkester Kaspars Putniņši juhatusel andsid 19. novembril Seoul Arts Center’s kontserdi Arvo Pärdi loominguga, mis võeti soojalt vastu. Muuhulgas oli kavas „Te Deum“, mis kõlas Koreas esmakordselt.

Esimeses pooles esitas koor helilooja a cappella  loomingut, kavas olid „Solfeggio“, „Summa“, „Magnificat“, „Zwei Beter“, „The Woman With Alabaster Box“, „Nunc dimittis“, „Dopo la vittoria“. Teises pooles oli lisaks „Te Deumile“ „Fratres“ orkestri esituses.

Kontserdi korraldajaks ja kutsujaks oli agentuur The Bridge. Selle juht Dongjin Yoon ütles pärast kontserti: „Oleme töötanud neli aastat selle nimel, et seda sündmust korralda ning olen nüüd tulemusega väga rahul.“

Dongjin Yoon on suur Arvo Pärdi muusika austaja ning tema sõnul Pärti Koreas väga ei tunta. „Kui aastaid tagasi kuulsin „Te Deumi“, siis see vapustas mind väga ning mul tekkis idee teha selle teose esmaettekanne ka Soulis. „Tahtsin, et mu kaasmaalased saaksid osa sellest suurepärasest muusikast väga heas esituses, seetõttu rentisin Souli parima saali, kutsusin parima koori ning parima Korea orkestri“. Yoon soovis kavasse vaid Pärdi teoseid. „Võimalik, et see oli Soulis päris esimene kord, kui ühel õhtul esitati täispikk kava tema loomingust,“ arvab ta.

Esinejad laval tunnetasid publiku väga suurt tähelepanu ning kontsentratsiooni. Meditsiinidoktor Kyoung Kyun Oh rääkisin pärast kontserti, et kuulis Pärdi muusikat esmakordselt: „Nautisin iga lugu, mida koor esitas! Kuigi ma ei saanud päris hästi kogu tekstist aru, tunnetasin selle suurt vaimsust ning see tõstis mind nagu taevasse.“

Publiku hulgas oli ka muusikaasjatundjaid ning mõne jaoks oli kavavalik üllatav. Muusikajakirja peatoimetaja Lim Hyo Jung märkis, et see on väga mõjuv muusika ja ta tundis end kui kirikus mediteerimas. „Kuulan palju koorimuusikat ja tänane ettekanne oli inspireeriv. Aga kuna korealased ei tunne hästi Pärdi loomingut, siis kommunikatsiooni mõttes soovitaksin kavasse lisada ka teisi heliloojaid, et meie inimesed tuleksid rohkem kontserdile ja saaksid teada sellest muusikast“, leiab ta.

Kontserdi korraldaja Dongjin Yoon märgib samuti, et sai palju ülivõrdes tagasisidet. „Kavatsen kindlasti jätkata Pärdi muusika tutvustamist Koreas,“ on ta veendunud.

Homme sõidab Eesti Filharmoonia Kammerkoor Hongkongi, kus toimub kontsert 30. novembril koos Hong Kong Sinfoniettaga.