Foto: Peeter Laurits

Homme, 2. augustil jõuab Mooste Folgikojas maailmaesiettekandeni uus Eesti muusikalavastus „Suidsusannasümfoonia“, mille muusika on kirjutanud Märt-Matis Lill. Lavastusmeeskonda kuuluvad dirigent Kaspars Putniņš, lavastaja Tarmo Tagamets ja kunstnik Liisa Soolepp.

Suitsusauna olemusest ja traditsioonidest jutustavat lugu annavad muusikalavastuses edasi pärimusmuusikud Mari Kalkun, Meelika Hainsoo, näitlejad Agu Trolla, Lauli Otsar, Sten Karpov ning Eesti Filharmoonia Kammerkoor, löökpillimängijad Madis Metsamart ja Petri Piiparinen.

Muusika autor Märt-Matis Lill ütleb, et ettevalmistusprotsess on olnud väga pikk ja mõneti võrreldav suitsusauna ettevalmistustega − aeglane, süvenev ja põhjalik. „Viimased päevad on olnud eriti intensiivsed, aga nüüd hakkavad kõik erinevad osad kokku klappima ning kauaoodatud tulemus välja kooruma. See on eriline nauding, nagu seegi kui saun lõpuks niikaugele saab, et suits on välja lastud ja inimesed võivad sisse minna.“

Lavastaja Tarmo Tagamets lisab, et ollakse valmis minema lavale, et ennast seal puhastada. „Vaatajate ette jõuab maagilise muusika, sõna ja liikumise sümbioos, mida toetavad suits ja valguskujundus. Loodan, et lisaks lavalolijatele saab erilisest seisundilisest õhkkonnast osa ka publik.“

Eesti Vabariigi 100 muusikaprogrammi kuuluv „Suidsusannasümfoonia“ on inspireeritud Lõuna-Eesti pärimusest, „Kalevalast” ja Hasso Krulli eeposest „Kui kivid olid veel pehmed”. Uudisloomingu tellisid Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Võru Instituut ja Võro Selts VKKF. Muusikalavastus jõuab publiku ette kolmel korral, 2.-4. augustini Mooste Folgikojas Vanal-Võromaal, mille suitsusaunakombestik on kantud UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja. Lisaks etendustele saab osaleda Moostes 1.-4. augustini Suitsusaunapäevadel (vt lisa www.savvusann.ee).