Meeleolu loomine „Suidsusannasümfoonia“ proovis, vasakul lavastaja Tarmo Tagamets. Foto: Anneli Ivaste

Vanal Võrumaal sündinud ainulaadne uus Eesti muusikalavastus „Suidsusannasümfoonia“ valmistub maailmaesiettekandeks – Eesti Filharmoonia kammerkoor toob Märt-Matis Lille muusikaga lavateose esimest korda vaatajate ette 2. augustil Mooste folgikojas.

Lavastaja Tarmo Tagametsa juhtimisel käivad proovid näitlejate ja filharmoonia kammerkooriga, etendustel sekundeerib elavale muusikale ettesalvestatud muusika Eesti riikliku sümfooniaorkestri mängijatelt.
Triinu Laan (projektijuht) rääkis sümfoonia tekkeloost, et esimesena ütles suitsusaunasümfoonia sõna välja Uma Lehe peatoimetaja Jan Rahman. „Ütles ja tõenäoliselt unustas. Mina aga ei saanud öösel magada: unistasin sellest, kuidas oleks võimalik mulle tuttav ja armas suitsusaunaõhkkond ja -helid võtta kaasa kontserdisaalis toimuvasse nüüdis- ja pärimusmuusikat ühendavasse muusikalisse etendusse,“ selgitas Triinu Laan.
„Idee oli luua muusikateos, mis peegeldab suitsusauna olemust ja õhkkonda, tuua see kontserdisaali. Koos Mari Kalkuni ja Anna Hintsiga esitasime idee Eesti Vabariik 100 muusikaürituste ideevõistlusele. Meie heliloojaks oli Märt-Matis Lill. Kuna Eesti Filharmoonia kammerkoor oli samuti esitanud Märt-Matis Lillega ühe idee samale konkursile, siis tehti ettepanek tulevaste projektide ühendamiseks,“ rääkis ta.
„Sealt saigi alguse kontakt filharmoonia kammerkooriga…

 

Täismahus artiklit saad lugeda LõunaLehe paberväljaandest, mis on saadaval ajalehtede müügikohtades ja maksab vaid 0.99 !

Vt veel: LõunaLeht