Märt-Matis Lille muusikaga lavateos „Suidsusannasümfoonia“ jõuab esmakordselt vaatajate ette 2. augustil Mooste Folgikojas. Lavastaja Tarmo Tagametsa juhtimisel on alustatud prooviperioodi kõigi osalistega – pärimusmuusikud Mari Kalkun ja Meelika Hainsoo, näitlejad Agu Trolla, Lauli Otsar, Sten Karpov ning Eesti Filharmoonia Kammerkoor, löökpillimängijad Madis Metsamart ja Petri Piiparinen Kaspars Putniņši juhatusel. Live’is kõlavale muusikale sekundeerib etendustel ettesalvestatud muusika Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri mängijate poolt.

Kaasaegset ja arhailist maailma ühendav muusikalavastus „Suidsusannasümfoonia“ on eepiline lugu maailma loomisest, kus tegevuse keskmes on suitsusaun. See on lugu loomisest, aga ka Loojast, inimese loodavast, rõõmudest, lootusest, kaduvusest. „Tegemist ei ole etnograafiaga vaid igavikulise teemaga, miks me siin elame, miks me usume kombeid ja rituaale, mis meie esivanemad on meile pärandanud,“ ütleb lavastaja.

Märt-Matis Lill peab suitsusaunakultuuri oluliseks läänemeresoome rahvaste oma juurte tunnetamiseks. „Aga sellel on ka tähtis roll meie kohaliku pärimuse ja kaugete maade vaheliste sildade ehitamisel,“ lisab Lill. „Näiteks on saunas higistamas, puhastumas ja nägemusi saamas käinud teiste hulgas ka Põhja-Ameerika indiaanlased.“

Mooste Folgikotta luuakse lavastuse jaoks suitsusauna keskkond, kus kõige keskele tuleb tulease. „Kõik on laval – nii trupp kui publik, ja käiku lähevad muidugi ka vihad,“ valgustab lavastuse telgitaguseid Tagamets. „Kostüümid on aga nö taaskasutatavad – oleme need saanud erinevatelt annetajatelt ja otse nõelasilmast ei ole tulnud ükski riideese“.

Vana-Võromaa suitsusaunakombestik on kantud ülemaailmsesse UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja ning annab oma unikaalsuses impulsse loojatele. Muusikalavastuse tegijad said lavateoseks ainest lisaks suitsusaunatraditsioonidele ka Hasso Krulli eeposest „Kui kivid olid veel pehmed“ ja „Kalevalast“, millest on kasutatud lõike uuest, Jaan Kaplinski võrokeelsest tõlkest.

Maailmaesiettekanne toimub Mooste Folgikojas 2. augustil ning etendused 3. ja 4. augustil. Lisaks saab osaleda Moostes 1.-4. augustini Suitsusaunapäevadel, kus on avatud fotonäitus, saab mekkida saunas suitsutatud sinki ja tutvuda kohaliku käsitööga. Toimuvad saunaemand Eda Veeroja loengud ning ette broneerimisel on võimalik külastada suitsusauna. Vt lisa www.savvusann.ee
„Suidsusannasümfoonia“ on pühendatud EV100. sünnipäevale ning kuulub selle muusikaprogrammi.