Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja dirigent Risto Joost salvestavad Mustpeade majas Tõnu Kõrvitsa uudisteost „Sina oled valgus ja hommik“ („Sei la luce e il mattino“). Plaadi annab välja Soome plaadifirma Ondine.

„Sina oled valgus ja hommik“ on kaheksaosaline tsükkel koorile ja keelpilliorkestrile. Tekstina kasutatud Itaalia poeedi Cesare Pavese (1908–1950) luuletused on valinud, järjestanud ja tõlkinud Doris Kareva.

Helilooja Tõnu Kõrvitsa sõnul on traagilise saatusega Cesare Pavese luuletusi keeruline mõne sõnaga iseloomustada. „Seal on armastust looduse ja maa vastu, on väga palju igatsust, leina, kurbust, ilu ja nostalgiat. Aga sellest hoolimata on need tekstid täis elu ja voolavust ning mingit müstilist pulbitsemist ja tukslemist. “Sina oled valgus ja hommik” on justkui sügavikust lauldud hümn elule ja armastusele.“

„Cesare Pavese sõnadest hoovab iselaadset mõrkjat valgust. Mõnigi kord kõlavad tema luuletused kui mõranenud vaikus – neis valitseb pinev, melanhoolne, unenäoline äraolu. Selgesti aimub selles ajastu hõngu, traagilist ilu ja elu hapruse tunnetust, “ lisas Doris Kareva.

Tõnu Kõrvitsa uue teose „Sina oled valgus ja hommik“ salvestuse teevad mitmete auhindadega ja Grammydega pärjatud Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ning Eesti Rahvusringhäälingu muusikatoimetajate poolt sel kontserdihooajal aasta muusikuks valitud dirigent Risto Joost. Sama koosseis on ka Tõnu Kõrvitsa „Lageda laulude“ esmaesitaja, mis pärast plaadi ilmumist 2017. aasta suvel püsis mitu nädalat Amazoni enimmüüdud klassikalise muusika edetabeli tipus, pälvis Eesti Muusikaauhinnad 2018 jagamisel Aasta Klassikaalbumi tiitli ning kriitikute kiidusõnu mitmel pool maailmas. Ka tookord ilmus plaat plaadifirma Ondine märgi all.

Tõnu Kõrvitsa „Sina oled valgus ja hommik“ maailmaesiettekanne toimus 16. juunil 2019 Tallinna Mustpeade majas. Teos kõlab ka Rapla Kirikumuusika Festivali avakontserdil 27. juunil kell 19 Rapla Maarja-Magdaleena Kirikus.

2020. aastal on Ondine’ilt ilmumas ka teinegi Tõnu Kõrvitsa autoriplaat, kus helilooja orkestrimuusikat esitab Eesti Riiklik Sümfooniaorkester Risto Joosti juhatusel.

 

Eesti Muusika Infokeskus