Foto: Iris Oja

Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) juures resideeriv helilooja 2019. aastal on Ülo Krigul, kelle uudisteos kõlab esiettekandes „Suure reede kontserdil“ Tallinnas ja Tartus.

Kammerkoor koos peadirigent Kaspars Putniņšiga on Ülo Kriguliga koostööd teinud ka varem, tellides ja esitades tema loomingut. Sel aastal kirjutab ta Eesti Filharmoonia Kammerkoori tellimusel kaks uut teost. Esimene neist „And the sea arose“ („Ja järv hakkas tõusma“) koorile ja keelpillidele jõuab esmakordselt publiku ette  homme, 19. aprillil „Suure reede kontserdil“ Tallinna Jaani kirikus ja 20. aprillil Tartu Pauluse kirikus Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestri esituses Kaspars Putniņši juhatusel. Teise, a cappella uudisteose esiettekanne on kavandatud novembrisse.

Kaspars Putniņši sõnul on Ülo Kriguli looming väga mitmekülgne „Tema helikeel on väga värvikas, sest ta valdab erinevaid muusikažanre“, iseloomustab dirigent Ülo Krigulit.

Putniņš hindan ka tema tekstivalikuid ja tema oskust nö tõlkida sõna muusikakeelde. Homme esiettekandes kõlavas teoses on kasutatud piibliteksti, milles Jeesus kutsub Peetrust enda järel vee peal kõndima. „See teema sobib väga hästi vaiksesse nädalasse, sest selles peitub sõnum mitte karta, vaid julgeda järgneda teadmatusele nii, nagu Jeesus andis eeskuju järgneda oma saatusele“, räägib Putniņš.

Ülo Kriguli (1978) loominguampluaa ulatub sümfoonilistest töödest elektroakustiliste installatsioonide ning teatri- ja filmimuusikani, mille esitajateks on muusikakollektiivid nii Eestis kui väljaspool. Tema teoste esiettekanded on kõlanud Berliini Kontserdimajas, Viini Muusikaühingus, Helsingi Finlandia-talos, Gulbenkiani Kunstide Keskuses Lissabonis jm. Krigulile omistatud auhindade hulgas on Europäische Komponistenpreis Berliini muusikafestivalil (2005) ja rahvusvahelisel heliloojate rostrumil Pariisis I preemia alla 30-aastaste heliloojate kategoorias teose „JenZeits“ eest (2007), Eesti Kultuurkapitali aastapreemia mängufilmi „Sügisball“ loomingulises kollektiivis ja Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali preemia eduka loomingulise aasta eest (2007), Eesti muusika päevade heliloojapreemia „Swan Bone City“ eest (2012), Monaco Prints Pierre’i Fondi muusikapreemia (2014), rahvusvahelisel heliloojate rostrumil Wrocławis II koht teose „Vesi ise“ eest (2016), Eesti Muusikanõukogu Preemia (2016).

 

„Suure reede kontsert“
19. aprillil kell 19 Tallinna Jaani kirikus
20. aprillil kell 19 Tartu Pauluse kirikus
Kavas:
Arvo Pärt – „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks“ keelpilliorkestrile ja kellale
Ülo Krigul – „And the sea arose“ / „Ja järv hakkas tõusma“ koorile ja keelpillidele (esiettekanne)
James MacMillan – „Seven Last Words from the Cross“ / „Seitse viimast sõna ristilt“ koorile ja keelpilliorkestrile
Eesti Filharmoonia Kammerkoor
Tallinna Kammerorkester
Dirigent Kaspars Putniņš