Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) 3-nädalane turnee Austraalias kulmineerub kahe kontserdiga Perthi Festivalil, kus Tõnu Kaljuste avalikustab 16. veebruaril omanimelise stipendiumi laureaadi.

 

Mastaapne turnee, mis algas 26. jaanuaril koos Austraalia Kammerorkestri ja dirigent Richard Tognettiga, jõuab lõpusirgele kahe a cappella kontserdiga Tõnu Kaljuste juhatusel Perthi Festivalil. Esimesel kontserdil, 15. veebruaril esitatakse Winthrop Hallis Arvo Pärdi a cappella teost „Kanon Pokajanen“. 16. veebruari kontserdi „Virmalised“ esimeses pooles kõlavad Einojuhani Rautavaara „Lorca süit“ ja „Canticum Mariae Virginis“, Raymond Murray Schaferi „Epitaph for Moonlight“, Arvo Pärdi „Magnificat“ ning Benjamin Britteni „Hymn to St. Peter“. Kava teine pool on pühendatud Veljo Tormise loomingule, millest tulevad ettekandele „Tornikell minu külas“, „Sinikan laulu“, „Laevas Lauldakse“, „Virmalised“ ja „Raua needmine“.

 

Samal kontserdil avalikustab Tõnu Kaljuste teise omanimelise stipendiumi laureaadi. Stipendium on mõeldud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia silmapaistvatele tudengitele ning selle määrab professor Kaljuste ise. Stipendiumi asutas Eesti Ameerika Fond, pidades silmas Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva, 150 aasta möödumist esimesest laulupeost ning 100 aasta täitumist eestikeelse Tartu Ülikooli algusest.

 

EFK on Austraalias kontserdireisidel käinud varem kolmel korral. Seekord anti turnee esimeses pooles 9 kontserti koos maailma ühe hinnatuma orkestri Austraalia Kammerorkestri ja nende peadirigendi Richard Tognetti juhatusel Sydney Ooperimajas ning Sydney, Canberra, Melbourne’i, Adelaide’i ja Perthi kontserdimajades. Kava „Arvo Pärt & JS Bach“ võeti kõikjal soojalt vastu ning sai suurepärast tagasisidet. Muuhulgas kirjutati Daily Telegraph’is: „Esimene asi, mis EFK juures haarab, on tämbrite kooskõla, dünaamika valdamine ja see, kuidas koor hingab nagu üks mees.“ (Steve Moffatt, 5.02)

Tagasi Eestisse jõutakse 17. veebruaril.