Eesti Filharmoonia Kammerkoor salvestab Ferenc Liszti meistriteose „Via crucis“, kus klaveripartiid mängib Kalle Randalu, juhatab Kaspars Putniņš ja helirežissöör on Tanel Klesment. CD annab välja tunnustatud Soome plaadifirma Ondine.

Plaadistus toimub 14.-18. jaanuarini Niguliste kirikus.

„Via crucis“ („Ristitee“) on Ferenc Liszti loomingus eriline teos, mis kujutab Jeesuse ristiteekonda läbi 14 peatuse, mida peegeldatakse muusikas äärmise ekspressiivsuse ja suure sisemise rahuga. Kaspars Putniņši sõnul on tegemist ainulaadse teosega, mis eristub oluliselt Liszti muust loomingust.

 

„Via crucises“ on klaveril eriline kandev solistiroll, mida esitab eesti väljapaistev pianist Kalle Randalu. „Olen ääretult tänulik võimaluse eest musitseerida koos Kalle Randaluga, kelle väljenduse selgust ja interpretatsiooni sügavust olen alati imetlenud“, lisab Putniņš.

 

Lisaks Liszti teosele salvestatakse plaadi jaoks ka Arvo Pärdi „Solfeggio“, „Summa“, „Zwei Beter“ ja „The Woman with the Alabaster Box“. Putniņši sõnul meenutab Liszti puhas selge joonis oma vaikushetkede ja pausidega mõneti Arvo Pärdi loomingut, mistõttu ta valiski selle Liszti muusika kõrvale.

 

EFK salvestab igal hooajal 1-3 CD-plaati koostöös mainekate plaadifirmadega – ECM, Harmonia Mundi, Virgin Classics, Carus, Ondine, Bis jt. Kammerkoori diskograafiasse on kogunenud üle 60 salvestise, mis on läbi aastakümnete püsinud stabiilselt kõrgtasemel, mida näitavad paljud auhinnad – kaks Grammyt, 15 Grammy-nominatsiooni, 3 Diapason d’Or’i, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Danish Music Award, de Choc de l’Année Classica, Eesti Parima Klassikaalbumi tiitel. Lisa tunnustusele tuli ka sügisel, kui võideti mainekas Gramophone’i auhind.