Eesti Filharmoonia Kammerkoori peadirigent Kaspars Putniņš meenutas saates “OP+” esimest kohtumist Arvo Pärdi muusikaga ja kommenteeris oma hiljutist Gramophone’i preemia võitu.

Maailma üks mainekamaid muusikaajakirju Gramophone avalikustas tänavu sügisel taas muusikaauhindade võitjad kümnes kategoorias. Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Kaspars Putniņš võitsid prestiižika auhinna albumiga “PÄRT Magnificat & Nunc dimittis. SCHNITTKE Psalms of Repentance” (väljaandja BIS) koorimuusika kategoorias.

“Ma arvan, et see oli esimesel aastal pärast nõukogude armeed, kui ma sattusin sõpradega Tallinna, ilmselt mingile spordiüritusele (1980ndate teises pooles – toim.) ja keegi sõpradest ütles: me peaksime minema Estonia teatrisse sellele kontserdile,” rääkis Putniņš saates. “Mulle öeldi, et see on kuulus Eesti helilooja, kes on sunnitud elama eksiilis.”

Juhtumisi oli see esimene kord, kus Eestis mängiti Arvo Pärdi muusikat pärast tema emigreerumist Nõukogude Liidust.

“Tema muusika mõjus mulle nagu välgulöök,” märkis dirigent, kel oli sellal Riias oma ansambel, millega hakati mängima samuti Pärdi muusikat.

“Ma usun, et ma olin esimene dirigent Lätis, kes hakkas esitama Arvo Pärdi muusikat,” kommenteeris Kaspars Putniņš, kes umbes 30 aastat hiljem võitis sellesama helilooja muusika plaadistuse eest klassikamuusikamaailma ühe tähtsaima auhinna.

Vaadake kogu saatelõiku videost.