Terve aasta kestnud EV100 juubeliprogramm Ungaris lõppeb kontsertide sarjaga, mis tutvustab Eesti muusika paremikku kolmes žanris. Ungaris astuvad Eesti muusika nädalal üles Tõnu Kaljuste koos Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Tallinna Kammerorkestriga, Mari Kalkuni duo, Peedu Kass Momentum koos Kristjan Randaluga ning Tormis Quartet eesotsas Kadri Voorandiga.

“Mul on ülihea meel, et juubeliaastale saame väärika punkti panna just muusikaga, mille abil on kõige kergem inimeste ja kultuuride vahele sidet luua,” sõnas Eesti muusika nädala peakorraldaja, Eesti Instituudi Ungari esinduse juht Móni Segesdi.

“Samuti rõõmustab mind see fakt, et paari aastaga on Eesti jazzile tekkinud kodu ka siin, ühes Euroopa mainekaimas jazziklubis, ning et juba on olemas ungarlasi, kelle silmad löövad Kadri Voorandi või Kirke Karja nime kuuldes särama,” lisas ta.

Eesti Instituudi Ungari esinduse korraldatud Eesti muusika nädal pakub kuulajatele nii tuntud nimesid kui ka võimalust leida endale uued lemmikud. Arvo Pärt kuulub kahtlemata nende heliloojate hulka, kelle nimi meelitab ka Ungaris paljusid kontserdisaalidesse.

Ürituste sari algab 23. novembril Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdiga Muusikaakadeemias, kus Tõnu Kaljuste juhtimisel esitatakse Arvo Pärdi olulisi teoseid, muuhulgas “Te Deumi” ja “Aadama itku”.

28. novembril jätkub programm Mari Kalkuni duo kontserdiga Müpa Kunstide Palee klaassaalis. Ürgsest ja müstilisest Eesti loodusest ning rahvalauludest inspiratsiooni ammutav lauljatar-laulukirjutaja ei ole Ungari publikule täiesti võõras: kolm aastat tagasi sai ta ansambliga Runorun sooja vastuvõtu osaliseks. Seekord on tema kaaslaseks laval Aleksandra Kremenetski löökpillidel.

29. novembril esineb Budapesti Muusikakeskuse jazziklubis Opus trio Peedu Kass Momentum, mille koosseisus mängib ka Eesti jazzi suursaadik maailmas, pianist Kristjan Randalu.

Tormis Quarteti kontsert 30. novembril moodustab silla klassikalise muusika, pärimusmuusika ja jazzi vahel. Quarteti lauljanna Kadri Voorand on juba mitu korda Opuse lavalt kuulajaid lummanud.

Eesti muusika nädalal on ka Ungari osalejad: 3. detsembril esitab koorimuusika alternatiivseid radu uuriv ülipopulaarne koor Csíkszerda Veljo Tormise lugudest koostatud kava “Maailma loomine”. Enne kontserti linastub Peep Puksi lühifilm “Taasleitud laul” (1977) Veljo Tormisest.

Üritus toimub kultuurikeskuses Három Holló (Kolm Kaarnat), kus muusikanädala ajal on eksponeeritud ka näitus “Arvo Pärt. Tuntud ja tundmatu”.

Toimetaja: Merit Maarits

Vt ERRi kultuuriportaal