25. ja 26. novembril antakse Arvo Pärdile Varssavis üle kaks kõrget autasu.

Pühapäeval, 25. novembril autasustatakse Arvo Pärti Poola Vabariigi kõrgeima autasuga kultuuri valdkonnas – kuldmedaliga “Gloria Artis” kultuuriteenete eest (Golden Medal for Merit to Culture – Gloria Artis). Arvo Pärdile antav kuldmedal on autasu kõrgeim kategooria ning selle annab heliloojale üle Poola kultuuri- ja rahvuspärandi minister Jaroslaw Sellin.

Medali “Gloria Artis” üleandmine Arvo Pärdile toimub tema autorikontserdil Johannes Paulus II kollektsiooni muuseumi Rotunda saalis, kus astuvad üles Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel. Ettekandele tulevad “Adam’s Lament”, “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, “Fratres”, “Salve Regina” ja “Te Deum”. Kontsert toimub Eufonie festivali raames, mis on pühendatud Poola Vabariigi 100. sünnipäevale ning mille aukülaline Arvo Pärt sel aastal on. Festivaliga tehakse kummardus ka teistele tänavu 100. aasta juubelit tähistavatele Euroopa riikidele, sh Eestile. Pidulikul sündmusel osalevad ka Eesti Vabariigi suursaadik Poolas Martin Roger ja Poola Vabariigi suursaadik Eestis Grzegorz Kozłowski.

Teise kõrge tunnustuse pälvib Arvo Pärt esmaspäeval, 26. novembril, kui Poola vanim muusikakõrgkool, Fryderyk Chopini Muusikaülikool annab Arvo Pärdile audoktori kraadi väljapaistvate muusikaliste saavutuste ja loomingu universaalse sügavuse eest.

Varssavis Fryderyk Chopini Muusikaülikooli kontserdisaalis kell 12 algaval pidulikul tseremoonial peab Laudatio ülikooli kompositsiooni õppetooli juhataja, professor dr Paweł Łukaszewski, audoktori diplomi annab üle ülikooli rektor professor dr Klaudiusz Baran. Tseremoonia muusikalises osas kannab Chopini ülikooli kammerorkester Rafał Janiaki juhatusel ette Arvo Pärdi teose “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”. Õhtul kell 19 toimub ülikooli kontserdisaalis Arvo Pärdi autorikontsert, kus Chopini ülikooli kammerorkestri esituses kõlavad lisaks “Tabula rasa”, “Festina lente”, “Trisagion” ja “Concerto piccolo über
B-A-C-H”.

Fryderyk Chopini Muusikaülikooli audoktori kraadi on varem pälvinud näiteks Poola heliloojad ja dirigendid Krzysztof Penderecki ja Witold Lutosławski, Prantsuse helilooja ja legendaarne heliloomingu õppejõud Nadia Boulanger, Vene tšellist ja dirigent Mstislav Rostropovitš ning ooperilaulja ja dirigent Plácido Domingo.

Arvo Pärdi paljude tunnustuste seas, mille hulka kuuluvad Ameerika Kunstide ja Kirjanduse Akadeemia auliige (USA, 1996), Praemium Imperiale (Jaapan, 2014) ja Ratzingeri preemia (Vatikan, 2017), on ka mitmeid audoktori tiitleid nii Eesti ülikoolidelt (Eesti muusikaakadeemialt 1989 ja Tartu ülikoolilt 1998) kui ka tunnustatud välismaistelt ülikoolidelt (Oxfordi ülikoolilt 2016, Durhami ülikoolilt 2002 ja Sydney ülikoolilt 1998).

Poolaga on seotud ka varasemaid preemiaid, 2007. aastal sai Arvo Pärt Görlitzi/Zgorzeleci linna Brückepreisi (Sillaehitaja) autasu ning 2016. aastal tunnustati teda paavsti kultuurinõukogu medaliga “Per Artem ad Deum”, mille on asutanud paavst Johannes Paulus II ja mida antakse üle Poolas Kielce linnas toimuval kirikumessil.