VIRON kansallisbaletin tanssijoita vierailee maanantaina 29. lokakuuta Helsingin Aleksanterin teatterissa. Seurue esittää Keres-baletin, joka on osa Viron 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Baletti kertoo virolaisesta šakinpelaajasta Paul Keresistä (1916–1975), jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen šakinpelaajista, vaikkakaan hän ei koskaan voittanut šakin maailmanmestaruutta. Keres oli muun muassa kolminkertainen Neuvostoliiton-mestari ja edusti Neuvostoliittoa useissa kilpailuissa.

Keres-baletin koreografi ja ohjaaja on Teet Kask, ja musiikin ovat säveltäneet Timo Steiner ja Sander Mölder.

”Meidän kulttuurinen ympäristömme niin Virossa kuin Suomessakin on nykyään onneksi hyvin erilainen, kuin mitä Paul Keres aikanaan koki”, kertoo koreografi Teet Kask tiedotteessa. ”Hänen elämänsä ja kohtalonsa ovat hyvin samankaltaisia kuin Virolla: tämä on klassisen traaginen tarina lahjakkuudesta, rohkeudesta ja intohimosta maailmansodan ja sitä seuranneen kylmän sodan keskiössä”, Kask jatkaa.

Keres-baletti esitetään Aleksanterin teatterissa maanantaina 29.10. kello 19. Tanssijat ovat Viron kansallisbaletista, musiikista vastaavat Viron filharmo­nian kamarikuoro ja nykymusiikkiyhtye Yxus Ensemble.

Oikaisu 30.10 kello 15.14: Aleksanterin teatterissa vieraili Viron kansallisbaletin tanssijoita, ei Viron kansallisbaletti.

 

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005879308.html?fbclid=IwAR2H-N6KKCfpNsMRItV-bYMOSQdVMRi-TEttrtN1PwSxZoOMW2Xt7xsrajo