Eesti muusikute edu toob septembris Londonis Gramophone´i auhinnagala fookusse Eesti juubeliaasta. Rahvusvaheline kriitikutest žürii on esitanud Gramophone’i auhinnale kandideerima Eesti Filharmoonia Kammerkoori albumi „SCHNITTKE Psalms of Repentance. PÄRT Magnificat & Nunc dimittis”, dirigent Kaspars Putninš, väljaandja BIS.

Maailma ühe mainekama muusikaajakirja Gramophone´i poolt välja antavat klassikalise muusika auhinda hinnatakse süvamuusika valdkonnas sama oluliseks kui Grammy auhinda popmuusikas ja Oscarit filmivaldkonnas. Tänavu jagatakse „Gramophone Classical Music Awards“ tiitleid 41. korda 18  kategoorias. Enamuse kategooriate nominendid avalikustati möödunud nädalal. Kõige olulisemaks peetakse elutööpreemia tiitlit, mille saaja selgub vahetult enne galat 13. septembril. Ainsa eesti muusikuna on varem auhinna pälvinud aasta artisti kategoorias 2015. aastal Paavo Järvi.

„Oleme uhked, et maailma juhtivad muusikakriitikud, kes Gramophone´i auhinna võitjaid otsustavad, on valinud Eesti Filharmoonia Kammerkoori plaadi parimate hulka. See tunnustab meie muusikuid ja annab üldsusele kinnitust, et eesti süvamuusika on maailmatasemel. Usun, et selline märkamine innustab ka noori tulevasi talente ning kinnitab, et pühendumine võib viia muusikamaailma absoluutsesse tippu,“ vahendas kultuuriminister Indrek Saar oma esimesi tundeid pärast uudise jõudmist Eestisse.

Riigikantselei Eesti Vabariik 100 korraldustoimkonna juhi Jaanus Rohumaa sõnul näitab Eesti partneriks olemine maailma mastaabis niivõrd olulisele muusikasündmusele, et juubeliaastal on Eesti rohkem fookuses kui varem. „Eesti muusikud ja heliloojad on aina enam hinnatud igas maailmajaos ning on suurepärane, et juubeliaasta on aidanud eestlaste talendil veelgi enam särada,“ lisas Rohumaa.

Gramophone´i auhinnagala toimub 13. septembri õhtul Londonis, sellest teeb ülekande medici.TV. Päev hiljem avatakse Londonis Victoria & Alberti muuseumis Londoni disaininädala raames Arvo Pärdi muusikale pühendatud installatsioon „Memory and Light“, mis jääb avatuks kuni 23. septembrini.

Eesti Vabariik 100 rahvusvaheline programm sai alguse eelmisel aastal koos Eesti esimese Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise poolaastaga, mille jooksul toimus ligi 130 üritust. Juubeliaastal on programmis tänase seisuga üle 300 välisriikides toimuva ürituse ning kava täieneb pidevalt. Eesti Vabariik 100 rahvusvaheline programm kestab 2018. aasta lõpuni. Vaata rohkem www.ev100.ee.

Ajakirja Gramophone ülevaade 2018. aasta auhinna nominentidest: https://reader.exacteditions.com/issues/64285/spread/1

 

Vt veel: Kultuuriministeerium