Rahvusvaheline kriitikutest žürii on esitanud Gramophone’i auhinnale kandideerima Eesti Filharmoonia Kammerkoori (EFK) albumi “SCHNITTKE Psalms of Repentance. PÄRT Magnificat & Nunc dimittis”.

Maailma ühe mainekama muusikaajakirja Gramophone’i auhinda peetakse klassikalise muusika valdkonnas sama oluliseks kui Grammy auhinda popmuusikas ja Oscarit filmivaldkonnas. Tänavu jagatakse “Gramophone Classical Music Awards” tiitleid 41. korda 18 kategoorias, võitjad avalikustatakse 31. augustil ning auhinnagala toimub 13. septembril Londonis, kus Eesti Vabariigi juubeliaasta puhul on fookuses Eesti.

“Eesti koor on alati rõõmustanud sooja rikkaliku heli ja häälte perfektse kooskõlaga. Ülitäpse ja dünaamilise Kaspars Putniņši juhatusel saavutatakse tõeliselt väljapaistev tulemus, mis toob välja kõik emotsionaalsed ja spirituaalsed nüansid ilma lõivu maksmata tehnilisele täiuslikkusele,” iseloomustas salvestist Gramophone’i kriitik Ivan Moody.

BIS Records andis albumi välja eelmise aasta detsembris ning lisaks Gramophone’i tunnustusele on see saanud auhinna Diapason d’Or ning palju positiivset kajastust ka teistes meediakanalites nagu Le Soir, Klassik Heute, Klassik.com, Allmusic.com, Sonograma Magazine, Diapason jm.

EFK diskograafias on üle 60 salvestise, mis on välja antud koostöös paljude mainekate plaadifirmadega – ECM, Harmonia Mundi, Virgin Classics, Carus, Ondine, BIS jt. Kammerkoori plaadid on läbi aastakümnete püsinud stabiilselt kõrgtasemel, mida näitavad paljud auhinnad – 2 Grammyt, 15 Grammy-nominatsiooni, 3 Diapason d’Or’i, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Danish Music Award, de Choc de l’Année Classica jt, korduvalt on jõutud Billboardi edetabeli esikümnesse. Viimati pälvis tähelepanu Tõnu Kõrvitsa CD “Moorland Elegies”, mis jõudis Ameerika NPR Music mitme edetabeli tippu ning pälvis Parima Klassikaalbumi tiitli Eestis.

 

Toimetaja: Merit Maarits

 

https://kultuur.err.ee/852903/eesti-filharmoonia-kammerkoori-album-esitati-gramophone-i-auhinna-nominendiks