Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) lõpetab oma hooaja koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel, esitades rahvusromantilise Eesti muusika kava «Siin on ilus elada» Tartus, Saaremaal ja Tallinnas. Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud muhedas kavas esitatakse tuntud Eesti koorilaule ja keelpillipalu ning peateosena kõlab Karl August Hermanni lauleldus «Uku ja Vanemuine ehk Eesti jumalad ja rahvad», millele liikumise seadis Märt Agu.

EFK jaoks on see hooaeg olnud erakordselt sündmusterohke. «Lõpetame oma hooaja rõõmsa rahvusromantilise kavaga, kuid meie repertuaar läbi terve hooaja on olnud väga Eesti muusika keskne ja seda kindlasti ajendatuna Eesti 100. sünnipäevast», ütleb kammerkoori juhatuse liige Esper Linnamägi. «Lisaks kontsertidele Eestis esinesime paljudes olulistes kultuurikeskustes Euroopas, kus kavas oli läbilõige parimast meie muusikas, klassikutest noorema generatsioonini – Arvo Pärt, Veljo Tormis, Cyrillus Kreek, Tõnu Kõrvits, Galina Grigorjeva, Ülo Krigul jt.»

Ka sel hooajal jätkus suund tellida uudisloomingut, esiettekandeni jõudsid Kaspars Putniņši juhatusel koguni viis uut teost: Lauri-Dag Tüüri «Mu sees», Liisa Hirschi «Jooned», Kadri Voorandi «Laineile end kingin», Gerta Raidma «je suis» ja Tatjana Kozlova-Johannese «I Will Cross This Road».

EFK salvestatud plaatidest sai suure tunnustuse Tõnu Kõrvitsa «Moorland Elegies», mis pärjati Eestis aasta klassikaalbumi tiitliga ning jõudis Ameerika muusikaedetabelite etteotsa. Menukaks kujunes möödunud aasta lõpus BIS Recordsi välja antud Alfred Schnittke «Patukahetsussalmid», mis on saanud kiitvaid arvustusi ajakirjades Gramophone, Klassik Heute jt ning plaati hinnati Diapason d’Or vääriliseks. Koostöös Helsingi barokkorkestriga anti Ondine’i märgi all välja plaat Robert Schumanni haruldaste teostega.

Rikkalikku repertuaari, kus oli teoseid alates gregooriuse laulust kuni nüüdismuusikani, juhatasid lisaks peadirigent Kaspars Putniņšile veel Tõnu Kaljuste, Risto Joost, Aapo Häkkinen, Filippo Maria Bressan, Nikolai Aleksejev, Jaan-Eik Tulve ja Peter Phillips.

Ka EFK esinemiste geograafiline ulatus oli lai – 55 kontserdist anti 36 Eesti eri paigus ning 19 kontserti toimusid 9 välisriigis: Suurbritannias, Iirimaal, Hollandis, Belgias, Itaalias, Saksamaal, Prantsusmaal, Soomes ja Venemaal.

EFK hooaja viimased kontserdid koos TKOga:

14. juunil kell 19 Eesti Rahva Muuseumis

15. juunil kell 19 Saaremaal Triigi Filharmoonias

16. juunil kell 16 Tallinna Kadrioru pargis (kontsert on tasuta)

Solistid Hele-Mall Leego (Salme), Raul Mikson (Endel), Aarne Talvik (Uku), Rainer Vilu (Vanemuine), Joosep Trumm (Lemmingine), Allan Vurma (Sarvik). Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester, dirigent Risto Joost.