Eesti Filharmoonia Kammerkoor on kaasatud kahe kontserdiga Orsay muuseumi Baltimaade kunsti ja muusikat tutvustavasse suurejoonelisse programmi, mis on pühendatud Eesti, Läti ja Leedu 100. juubelile. Mõlemad kontserdid toimuvad 22. mail päeval esitatakse a cappella kava Kaspars Putniņši juhatusel ning õhtul esinetakse koos orkestriga Kremerata Baltica Gidon Kremeri juhatusel.

 

Pärast õnnestunud kontsert 20. mail Dortmundi muusikafestivalil Klangvokal, kus Kaspars Putniņši juhatusel kõlas Eesti a cappella koorimuusika, suundub EFK täna Pariisi, et anda kaks kontserti erinevate kavadega kuulsas Orsay muuseumis, kus sel kevadel avati laia kõlapinna saanud oluline näitus „Wild Souls“ Baltimaade sümbolismist 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses.

 

SA Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatuse liige Esper Linnamägi räägib, et Orsay muusem on viinud kokku Balti riikide kujutava kunsti ja muusika: „Meie poole pöördus muuseumi kontserdiprogrammide juht Sandra Bernhard, kes soovis näituse kõrvale saada meie esituses Baltimaade muusikat ning läbirääkimistes sündis kava eesti, läti ja leedu heliloojate loomingust“. Eesti muusikast esitatatakse Mart Saare ja Cyrillus Kreegi teoseid, läti heliloojatest on kaasatud Jāzeps Vītols ja Jānis Zālītis ning Leedut esindab nende kuulsaim helilooja ja kunstnik Mikalojus Konstantinas Čiurlionis, kelle maalid on üleval ka sel näitusel.

Samal õhtul toimub EFK osalusel teinegi oluline sündmus, kui esinetakse koos Baltimaade muusikutest koosneva orkestriga Kremerata Baltica, mida juhatab Gidon Kremer. Selles esmakordses koostöös kuulsa kammerorkestri ja nende asutajast dirigendi ja viiuldajaga kõlavad Pēteris Vasksi “The Fruit of Silence“ koorile ja orkestrile ning Arvo Pärdi “Eesti hällilaul” koorile ja orkestrile.