Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) alustab täna turneed Euroopas, et tähistada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

Kontserdid antakse 25. jaanuarist kuni 6. veebruarini olulistes kontserdipaikades, mille hulka kuuluvad Groningeni De Oosterpoort, Brüsseli Flagey kontserdimaja, Londoni Barbicani keskus, Dublini Rahvuslik kontserdimaja ja Amsterdami Muziekgebouw. Publikuhuvi Eesti muusika vastu on kõikjal väga suur ning kontserdid Brüsselis, Londonis ja Dublinis on juba välja müüdud. Ka rahvusvaheline press kajastab sündmusi mitmel pool, sealhulgas BBC, kes teeb EFK a cappella kontserdist Barbicani keskuses otseülekande raadios.

Turneele võetakse kaasa erinevad kavad eelkõige Eesti muusikaga ning esinetakse nii koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel kui ka a cappella kontsertidega, mida juhatab koori peadirigent Kaspars Putniņš. A cappella kava „Eesti lood“ keskmes on suurmeistrite Arvo Pärdi ja Veljo Tormise koorilooming, mille kõrval tutvustatakse ka noorema generatsiooni autoreid. Ülo Kriguli loomingust esitatakse „Vesi ise“, Galina Grigorjevalt „Nox Vitae“ ja Liisa Hirschilt „Jooned“, viimane on tellitud Flagey kontserdimaja poolt Ulysses Network’i raames.

Esimene kontsert antakse 25. jaanuaril Hollandis, Groningeni kultuurikeskuses De Oosterpoort, kus EFK on varem korduvalt esinenud. Seekord esitatakse Arvo Pärdi autoriõhtul koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel „Cantus Benjamin Britteni mälestuseks“, „Aadama itk“, „Fratres“ ja „Te Deum“. Seejärel osaletakse 27. ja 28. jaanuaril Brüsselis Flagey kontserdimaja poolt korraldatud Arvo Pärdi festivalil. Esimesel õhtul esitatakse Arvo Pärdi „Te Deum“ ja belgia helilooja, dirigendi ning tšellisti Jean-Paul Dessy „Requiems“. Teisel kontserdil kõlab EFK esituses Eesti a cappella koorimuusika.

Euroopas väga kõrge renomeega kontserdipaigas, Londoni Barbicani keskuses esineb EFK 30. jaanuaril esmakordselt, ning seda kontserti, kus kõlab Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja Cyrillus Kreegi ning briti helilooja Jonathan Harvey muusika, vahendab BBC otseülekandes.

Reis jätkub 31. jaanuaril a cappella kontserdiga Dublini Rahvuslikus kontserdimajas, kus kooril on võimalus esineda samuti esmakordselt, ja turnee lõpetatakse kahe kontserdiga 5. ja 6. veebruaril EFK jaoks juba tuttavas kontserdimajas Amsterdami Muziekgebouw’s.