Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) alustab täna turneed Euroopas, et tähistada Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva. Kontserte antakse 25. jaanuarist kuni 6. veebruarini nimekates paikades nagu Groningeni De Oosterpoort, Brüsseli Flagey kontserdimaja, Londoni Barbicani keskus, Dublini Rahvuslik kontserdimaja ja Amsterdami Muziekgebouw.

Huvi Eesti muusika vastu on kõikjal väga suur ning kontserdid Brüsselis, Londonis ja Dublinis on juba välja müüdud. Ka rahvusvaheline press kajastab sündmusi mitmel pool, sealhulgas BBC, kes teeb EFK a cappella kontserdist Barbicani keskuses otseülekande raadios.

Turneele võetakse kaasa erinevad kavad eelkõige Eesti muusikaga ning esinetakse nii koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel kui ka a cappella kontsertidega, mida juhatab koori peadirigent Kaspars Putniņš.

Tema koostatud kava «Eesti lood» keskmes on Arvo Pärdi ja Veljo Tormise koorilooming, mille kõrval tutvustatakse ka noorema generatsiooni autoreid. Ülo Kriguli loomingust esitatakse «Vesi ise», Galina Grigorjevalt «Nox Vitae» ja Liisa Hirschilt «Jooned», viimane on tellitud Flagey kontserdimaja poolt Ulysses Network’i raames.

Esimene kontsert antakse homme Hollandis, Groningeni kultuurikeskuses De Oosterpoort, kus EFK on varem korduvalt esinenud. Seekord esitatakse Arvo Pärdi autoriõhtul koos Tallinna Kammerorkestriga Risto Joosti juhatusel «Cantus Benjamin Britteni mälestuseks», «Aadama itk», «Fratres» ja «Te Deum».

Seejärel osaletakse 27. ja 28. jaanuaril Brüsselis Flagey kontserdimaja poolt korraldatud Arvo Pärdi festivalil, kus esimesel õhtul kõlab Arvo Pärdi «Te Deum» ja belgia helilooja, dirigendi ning tšellisti Jean-Paul Dessy «Requiems» ning teisel Eesti a cappella koorimuusika.

Euroopas väga kõrge renomeega kontserdipaigas, Londoni Barbicani keskuses esineb EFK 30. jaanuaril esmakordselt, ning seda kontserti, kus kõlab Arvo Pärdi, Veljo Tormise ja Cyrillus Kreegi ning briti helilooja Jonathan Harvey looming, vahendab BBC otseülekandes.

Turnee jätkub 31. jaanuaril Dublini Rahvuslikus kontserdimajas, kus kooril on võimalus esineda samuti esmakordselt, ja viimased kaks a cappella kontserti antakse 5. ja 6. veebruaril EFK jaoks juba tuttavas kontserdimajas Amsterdami Muziekgebouw’s.