Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul korraldab Flagey kontserdimaja Brüsselis 26. kuni 28. jaanuarini festivali, mis on pühendatud Arvo Pärdi loomingule.

Helilooja loomingut esitavad festivalil nii Eesti esinduskollektiivid Tallinna Kammerorkester ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor kui ka nimekad Belgia interpreedid: Brüsseli Filharmoonia orkester ja solistid, Flaami Raadio koor ning kammeransambel Revue Blanche.

Kõlavad Arvo Pärdi suurvormid “Te Deum” ja “Adam`s Lament”, samuti teosed “Peegel peeglis”, “Da pacem Domine”, “Magnificat”, “Nunc dimittis” jt.  Esitatakse ka teiste eesti heliloojate loomingut: 28. jaanuaril toimub Liisa Hirschi teose “Jooned” Belgia esiettekanne, samuti kõlavad Veljo Tormise ja Ülo Kriguli teosed.

“Arvo Pärdile pühendatud nädalavahetus Flagey keskuses on EV100 välisprogrammis erilisel kohal. Kõik sai alguse lihtsalt ühe kontserdiõhtu kavandamisest, kuid tänu üha tihenenud mõttevahetusele on algsest ideest välja kasvanud mitmeid valdkondi hõlmav väike festival, kus on muusika kõrval oma koht ka arhitektuuril, muusika taustu avavatel mõttevahetustel ja helilooja loomingut kirjeldaval näitusel,” selgitas Eesti Vabariik 100 rahvusvahelise programmi juht Jorma Sarv.

Festivali raames saab näha ka Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi näitust Arvo Pärdist, kuulata loenguid ning vaadata filme. 27. jaanuaril tutvustavad Arvo Pärdi Keskuse juhatuse esimees Michael Pärt ja tegevjuht Anu Kivilo sel sügisel avatava Arvo Pärdi Keskuse tegevust.

Flagey on erinevatele kunstiliikidele suunatud kultuurikeskus Belgias, mille mitmekesise programmi põhirõhk on muusikal ja filmil, näiteks korraldab Flagey klaveripäevi ja Brüsseli jazzifestivali. Üle aasta leiab Flagey’s aset Läänemere festival, mille fookuses on Balti riikide kultuur. Sel aastal tähistatakse festivaliga Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva.

 

https://kultuur.err.ee/677393/brusselis-algab-eesti-vabariigi-100-sunnipaeva-puhul-arvo-pardi-festival