Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) Kaspars Putniņši juhatusel salvestas CD-plaadi Alfred Schnittke suurteosega “Psalms of Repentance” (“Patukahetsussalmid”). Plaadile on jäädvustatud ka Arvo Pärdi loomingust “Magnificat” ja “Nunc dimittis”.

Antud CD-plaat on EFK jaoks esmakordne suuremahuline salvestis oma peadirigendiga ning teine koostöö plaadi välja andnud BIS Records’iga. Plaadistus toimus selle aasta jaanuaris Tallinna Niguliste kirikus. “Pakkusin plaadistamiseks Schnittke teose, kuna tegemist on maailma kooriliteratuuri ühe nurgakiviga,” kommenteeris Putniņš, kes iseloomustas teost tehniliselt väga keeruka ja küpsust nõudvana.

20. sajandi üks mõjukamaid heliloojaid Alfred Schnittke (1934-1998) kirjutas maailma kooriklassikasse kuuluva tähtteose ristiusu 1000. aastapäeva tähistamiseks Venemaal 1988. aastal. Selle aluseks kasutas ta tekste patust ja igatsusest lunastuse järele, luues originaalse, virtuoosse ja haarava heliteose, mis on läbi imbunud helilooja enda isiklikust kogemusest ja sügavast veendumusest.

EFK diskograafias on üle 60 salvestise. Kammerkoori plaadid on läbi aastakümnete püsinud stabiilselt kõrgtasemel, mida näitavad positiivsed kajastused ja paljud auhinnad. Need on võitnud kaks Grammy-auhinda ning on esitatud Grammy-nominentideks erinevates kategooriates 15 korral.

 

https://kultuur.err.ee/649923/eesti-filharmoonia-kammerkoor-salvestas-plaadi-schnittke-suurteosega