BIS Records andis välja CD-plaadi Alfred Schnittke suurteosega „Psalms of Repentance“ („Patukahetsussalmid“), mille salvestas Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) Kaspars Putniņši juhatusel. Plaadile on jäädvustatud Arvo Pärdi loomingust veel „Magnificat“ ja „Nunc dimittis“.

Antud CD-plaat on EFK jaoks esmakordne suuremahuline salvestis oma peadirigendiga ning teine koostöö BIS Records’iga. Plaadistus toimus selle aasta jaanuaris Tallinna Niguliste kirikus. „Pakkusin plaadistamiseks Schnittke teose, kuna tegemist on maailma kooriliteratuuri ühe nurgakiviga. Olen õnnelik, et saime kooriga selle nii sisuliselt kui tehniliselt väga keeruka ja küpsust nõudva teose välja anda BIS’iga,“ kommenteeris Putniņš.

20. sajandi üks mõjukamaid heliloojaid Alfred Schnittke (1934-1998) kirjutas maailmakooriklassikasse kuuluva tähtteose ristiusu 1000. aastapäeva tähistamiseks Venemaal 1988. aastal. Selle aluseks kasutas ta tekste patust ja igatsusest lunastuse järele, luues originaalse, virtuoosse ja haarava heliteose, mis on läbi imbunud helilooja enda isiklikust kogemusest ja sügavast veendumusest.

EFK diskograafias on üle 60 salvestise, mis on välja antud koostöös paljude mainekate plaadifirmadega – ECM, Harmonia Mundi, Virgin Classics, Carus, Ondine jt. Kammerkoori plaadid on läbi aastakümnete püsinud stabiilselt kõrgtasemel, mida näitavad positiivsed kajastused ja paljud auhinnad. Need on võitnud kaks Grammy-auhinda ning esitatud Grammy-nominentideks erinevates kategooriates 15 korral. Lisaks on saadud erinevaid auhindu, nagu Diapason d’Or, Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Danish Music Award, de Choc de l’Année Classica, Eesti Parim Klassikaalbum jt. ja  korduvalt on jõudnud Billboardi edetabeli esikümnesse. Viimati pälvis tähelepanu Tõnu Kõrvitsa CD „Moorland Elegies“, mis jõudis Ameerika NPR Music (National Public Radio, US) mitmesse edetabelisse ning sai klassikaplaatide nimistus 3. koha.

 

Vt lisa:
BIS Records: http://bis.se/performers/estonian-philharmonic-chamber-choir/schnittke-part-choral-works

EFK salvestised: https://www.epcc.ee/plaadid/