Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) alustab uut hooaega 2. septembril Pärdi päevade avakontserdil Tallinna Jaani kirikus. Algav hooaeg on aga kujundatud silmas pidades Eesti Vabariigi lähenevat 100. sünnipäeva ning tuleb Eesti muusika keskne ja erakordselt sündmusterohke nii Eestis kui väljaspool.

„Alustame oma hooaega Pärdi päevadel, kus esineme kuuel kontserdil Eesti erinevates paikades. Edasi tulevad juba esinemised Itaalias, Soomes ja Venemaal. Meie hooaeg on Eesti Vabariigi juubeli hõnguline ning kontserdikavad ja -paigad valitud just seda suursündmust silmas pidades,“ tutvustab Eesti Filharmoonia Kammerkoori juhatuse liige Esper Linnamägi.

„Väga hea meel on minna Eesti heliloojate nüüdismuusikaga Euroopa pealinnadesse ja suurtele uhketele lavadele. Esitame palju Arvo Pärdi ja Veljo Tormise loomingut, aga nende kõrval on meie kavades ka Tõnu Kõrvits, Ülo Krigul, Liisa Hirsch, Galina Grigorjeva jt.“

Mainekate festivalide ja kontserdisaalide hulka, mida EFK sel hooajal väisab, kuuluvad MITO SettembreMusica festival Torinos ja Milanos, Helsingi Barokkorkestri sünnipäevakontsert Helsingi Musiikkitalos, Arvo Pärdi festival „Spiegel im Spiegel“ Moskva Peeter-Pauli katedraalis. Alates jaanuarist esinetakse järjest sellistel kuulsatel lavadel, nagu Groningeni De Oosterpoort, Brüsseli Flagey kontserdimaja, Londoni Barbicani keskus, Dublini Rahvuslik kontserdimaja, Amsterdami Muziekgebouw, Berliini kontserdimaja, Pariisi Orsay muuseum.

Eesti publiku ette tuuakse kontserdisari „Palved“ (koostöös Eesti Kontserdiga), kuhu EFK peadirigent Kaspars Putniņš valis eri religioonidega seonduvat muusikat – vene õigeusu muusika, lääne katoliku kiriku ning budismi-teemalised kavad. Koos Tallinna Kammerorkestri ja Risto Joostiga esitatakse Tõnu Kõrvitsa teost „Lageda laulud“, mille salvestis on suurt tähelepanu ja häid hinnanguid saanud välismeedias. Tulemas ka uudne väljakutse – koostöö Kadri Voorandiga, kes kirjutab kammerkoorile teose „Laineile end kingin“, mis kantakse ette koos maailmakuulsa avangardisti John Cage’i ja rootsi tuntud helilooja Anders Hillborgi teostega.

Koori juhatavad sel hooajal lisaks peadirigent Kaspars Putniņšile veel Tõnu Kaljuste, Risto Joost, Aapo Häkkinen, Filippo Maria Bressan, Nikolai Aleksejev, Jaan-Eik Tulve ja Peter Phillips.

Kõigepealt kutsume publikut aga Pärdi päevadele 2.-11. septembrini Tallinnas, Paides, Raplas, Rakveres ja Viljandis. Vt Pärdi Päevade kava: www.nargenfestival.ee