Foto: Kadri Tikerpuu

NARGENFESTIVALI PRESSITEADE

2010. aastal Pärdi pidunädalatest alguse saanud Pärdi päevad lõpetavad Nargenfestival suve. 2017. aasta on laste ja noorte kultuuriaasta. Sellel puhul kõlab muusika mitte ainult kirikutes, vaid ka hea akustikaga koolisaalides: Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi Mederi saalis, Tallinna Tõnismäe reaalkoolis ning Rakvere gümnaasiumis.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhatusel alustavad 2. septembril Tallinnas kavaga, milles Arvo Pärdi teosed kohtuvad barokiaja suurmeistri J. S. Bachi ja Eesti noore helilooja Pärt Uusbergi uusima loominguga. Pärt Uusberg: “Mul on hea meel, et mul avanes võimalus kirjutada teos Armastuse ülemlaul koosseisule, mis on mind inspireerinud juba lapsest peale – Eesti Filharmoonia Kammerkoorile, Tallinna Kammerorkestrile ja Tõnu Kaljustele. Kuna kuulasin noorena just palju Arvo Pärdi teoseid taolise koosseisu esituses, on minu jaoks väga märgiline, et minu teos kõlab Pärdi päevadel. Rõõmu teeb ka see, et lisaks Tallinna kontserdile on võimalus kuulata umbes sama kava päev hiljem ka minu kodulinna Rapla kirikus!”. Samad esitajad astuvad üles 3. septembril Paide kirikus ja Rapla kirikus, 6. septembril Rakvere gümnaasiumi saalis ning 7. septembril Viljandi Pauluse kirikus.

 

Uusi kontserdipaiku avastavad YXUS Ensemble ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tallinna kesklinna koolides.

4. septembril annab YXUS Ensemble koosseisus Iris Oja (alt), Marrit Gerretz-Traksmann (klaver), Harry Traksmann (viiul), Laur Eensalu (vioola) ja Leho Karin (tšello) kontserdi Tallinnas Gustav Adolfi gümnaasiumi Mederi saalis, kus kavas on Arvo Pärdi tuntud kammerteosed, nagu “Vater unser”, “Aliinale”, “Peegel peeglis”, “Fratres” jne. 5. septembril toob Eesti Filharmoonia Kammerkoor Tõnu Kaljuste juhatusel Tallinna Tõnismäe reaalkooli aulas taas kuulajate ette Arvo Pärdi kõige ulatuslikuma kooriteose „Kanon pokajanen“.

 

Kontserte annavad ka kaks kõrgetasemelist väliskollektiivi. Belgia keelpillitrio Goeyvaerts String Trio koos kolme vokaalsolistiga toob 8. septembril Tallinna toomkirikus kuulajateni Arvo Pärdi teose Stabat Mater”, mis on salvestatud nende samanimelisele plaadile (Challenge Classics). Albumi oli 2015. aastal kümne parima Pärdi plaadi seas esile tõstnud mainekas Ühendkuningriigi muusikaajakiri Gramophone. Peale Pärdi muusika kõlab ka Briti helilooja Ivan Moody teos Simeron”. 10. septembril Tartus Pauluse kirikus ja 11. septembril Arvo Pärdi sünnipäevakontserdil Tallinna Jaani kirikus astub üles Ühendkuningriigi vokaalansambel The Tallis Scholars dirigent Peter Phillipsi juhatusel, kes on laialdaselt tuntuks saanud koori kõla erilise puhtuse ja selgusega. Arvo Pärdi muusika esitajana andis ansambel helilooja 80. sünnipäevaks välja plaadi Tintinnabuli” (Gimell), mis on saanud hulgaliselt tunnustust ning mis oli samuti ajakirjas Gramophone valitud kümne parima Pärdi muusikaga plaadi hulka. Publikul on võimalus kuulata Arvo Pärdi teoseid just selle plaadi kavast.

 

Kontserdid 2.-11. septembrini

Piletid Piletilevist

www.nargenfestival.ee
Lisainfo:

Kadri Tikerpuu

5101723