Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) on 1.-26. veebruarini turneel Põhja-Ameerikas, kus tihedas kontserdigraafikus on 13 päeva jooksul Kaspars Putniņši juhatusel antud 9 kontserti. See on EFK jaoks juba 15 turnee USAs ning Eestit ja kammerkoori juba teatakse, mistõttu 1000-kohalised kirikud, kontserdi- ja teatrisaalid on külastajaist tulvil. Publiku reaktsioonid on kõikjal olnud väga siirad, soojad ja tormilised ning ilma lisaloota, milleks on Kreegi „Õnnis on inimene“, pole jäänud ükski kontsert.
Kaspars Putniņši sõnul on koor väga heas vormis ja keskendunud, nautides muusikat ning igat kohtumist publikuga. „Olen maailmas kohanud vähe sellist publikut nagu siin Ameerikas, kus laval toimuvat jälgitakse väga kontsentreeritult ning pärast esinemist tänatakse ovatsioonidega püsti seistes. Tundub, et nauditakse kogu meie repertuaari, kuid enim siiski Pärdi ja Tormise loomingut,“ jagab Putninš muljeid.

 

EFK kauaaegse laulja Karin Salumäe jaoks on nii mõnigi esinemispaik tuttav varasematest Ameerika-reisidest. Näiteks Ann Arbori kõrgetasemelise muusikaeluga Püha Franciscuse kirikus esines EFK juba mitmendat korda. Samuti oli tuttav Durhami Duke’i Ülikooli kirik, kuhu ka seekord oli tulnud umbes 1100 kuulajat, mida peetakse koorikontserdil Euroopas haruldaselt suureks publikuarvuks.

 

„Laulja jaoks oli väga elamuslik suurepärase arhitektuuri, kaunite vitraažide ja ideaalse akustikaga Valparaiso Ülikooli kirik Ohio osariigis. Üks emotsionaalseid kõrghetki oli ka Toronto Püha Pauli basiilikas, kus publikus oli eestlasi rohkem kui mujal ning esiettekandele tuli eesti-kanada noore helilooja Riho Esko Maimetsa just selleks kontserdiks tellitud uudisteos „Three Prayers From the Holy Rosary“,“ leiab Salumäe.

 

Kontsertreisile võeti kaasa kaks programmi – mitmekesine kava Põhjamaade muusikast Pärdi, Sibeliuse, Tormise ja Tšaikovski loominguga ning vene kirikumuusika kava, kus esindatud läbilõige Tšaikovskist Schnittkeni. Karin Salumäe sõnul leiavad mõlemad kavad tee kuulajate südamesse veidi erinevalt. „Kuid see, kuidas tajuvad ja võtavad vastu Veljo Tormise „Raua needmises” peituvat ürgset väge ja ajatust inimesed, kelle jaoks on tundmatu nii meie keel kui kultuur, on täiesti vapustav.“

 

22 aasta jooksul EFK turneesid korraldanud agentuuri New World Classics juht Kerby Lovallo võrdleb EFK kontserte eelmiste esinemistega USAs ning tema sõnul saab kammerkoori kuulates taas nautida sügavat, nö täislauldud kõla, millega eristutakse teistest tunnustatud kooridest. Samuti oli ta õnnelik, et mitmed sageli kõlavad lood, nagu näiteks Arvo Pärdi „Salve Regina“ ja „Dopo la vittoria“ avanesid Kaspars Putniņši tõlgenduses hoopis uues kvaliteedis.

 

EFK turnee USAs jätkub täna ja homme kontsertidega Arizona osariigi linnades Scottsdale’is ja Tucsonis, sealt edasi suundutakse Los Angelesse ning turnee viimasel nädalal 23.-26. veebruarini esinetakse Floridas koos Sarasota Orkestriga Anu Tali juhatusel.