Eesti Filharmoonia Kammerkoor alustab täna, 30. jaanuaril oma ajaloo pikimat, kuuajast USA ja Kanada turneed, mis on koori jaoks 15 kontserdireis Põhja-Ameerikas. Turnee kulgeb idarannikult New Yorgist ja Torontost läbi erinevate osariikide läände Arizona ja Californiani ning seejärel tagasi idarannikule Floridasse. Kokku toimub 12 a cappella kontserti Kaspars Putninši juhatusel ja 4 kontserti koos Sarasota Orkestriga Anu Tali juhatusel.

Turnee avalöök antakse 1. veebruaril New Yorgi Püha Ignatius Loyola kirikus, kus esitatakse Arvo Pärdi loomingut koorile ja orelile. Sealt edasi suundutakse Torontosse, kus 2. veebruaril Püha Pauluse kirikus tuleb ettekandele Arvo Pärdi, Sergei Rahmaninovi ja Alfred Schnittke looming, lisaks kõlavad esiettekandes kahe Eesti päritolu kanada helilooja Riho Esko Maimets ja Omar Danieli uudisteosed, kontserti esitleb Kanada üks olulisemaid kontserdikorraldajaid Soundstreams.

Järgnevad kontserdid Ann Arboris (Michigan), Columbuses (Ohio), Valparaisos (Indiana), Princetonis (New Jersey), Durhamis, Greenville’is (Põhja-Carolina), Richmondis (Virginia), Phoenix’is, Tucsonis (Arizona), Los Angeleses (California). Kaasa võetakse kaks erinevat kava, üks Põhjamaade muusikast – Pärdi, Tormise, Sibeliuse, Tšaikovski teosed ning teine Vene ortodoksi kirikumuusikast – Schnittke, Tšaikovski, Rahmaninovi, Sviridovi looming.

EFK juhatuse liige Esper Linnamägi märgib, et EFK-l on aastatega Põhja-Ameerikas suurenenud kontaktid, mastaap ja publikuhuvi. „Välja on kujunenud kindel publik ja kohad, kuhu koori tagasi oodatakse, kuid lisandud on ka riigi kõige mainekamad saalid. Meie kavades on alati olulisel kohal Eesti muusika, mis näitab ka promootorite teadlikkust ja kohaliku kuulajaskonna suurt huvi meie maa ning kultuuri vastu.“

Turneele annavad väärika lõppakordi neli kontserti Floridas, Bradentonis ja Sarasotas, kus esmakordselt on võimalus musitseerida koos Sarasota Orkestriga Anu Tali juhatusel. Ettekandele tulevad Arvo Pärdi „Credo“ ja Mozarti Reekviem. „Ootame huviga kohtumist Sarasota Orkestri ja Anu Taliga Florida osariigis, kuhu koor jõuab arvukatest USA reisidest hoolimata alles esimesel korral.“, lisab Linnamägi.

EFK andis oma esimese kontserdi Ameerikas 1990. aastal Tõnu Kaljuste juhatusel. Alates 1995. aastast tehakse koostööd agentuuriga New World Classics, kes on ka käesoleva turnee korraldaja. Viimasel kuuel aastal on üle Atlandi ookeani kontserte antud koguni igal hooajal nii a cappella kavadega, aga ka koos Tallinna Kammerorkestri, ERSO ja Los Angelese Filharmoonikutega, dirigentideks Tõnu Kaljuste, Neeme Järvi ja Gustavo Dudamel. Esinemispaikadeks on olnud mainekaimad kontserdisaalid Los Angelese Walt Disney kontserdimaja, New Yorgi Carnegie Hall, Avery Fisher Hall ja Metropolitani Kunstimuuseum, Washingtoni Kennedy Keskus jne.