59. Grammy muusikaauhindadele kandideerivad ka dirigendid Tõnu Kaljuste ja Neeme Järvi ning fagotimängija Martin Kuuskmann. Aasta parima plaadi Grammyle kandideerib jälle Sturgill Simpson plaadiga «A Sailor’s Guide to Earth», koosseisus mängib ka eestlane Laur Joamets.

Järvi on nominent parima orkestriesituse, Kaljuste parima klassikalise muusika kogumiku ja Kuuskmann parima nüüdismuusika teose kategoorias.

Järvi kandideerib Grammyle prantsuse helilooja Jacques Ibert’i orkestriteoste plaadi eest, kus musitseerib koos Šveitsi orkestriga Orchestre De La Suisse Romande, Kaljuste aga albumiga «Gesualdo», kus esitajateks Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester. Kuuskmann aga koos Barry Jekowsky ja Northwest Sinfoniaga Christopher Theofanidise albumi «Theofanidis: Bassoon Concerto» esituse eest.

Tõnu Kaljuste on järjekordse Grammy-nominatsiooni üle väga rõõmus. «Mind ausalt öeldes üllatas see kategooria, sest Best Classical Compendium (parim klassikalise muusika kogumik) on mitmeti tõlgendatav. Mul on hea meel, et albumi «Gesualdo» ilu on märgatud ja väärtustatud ning esile on toodud just plaadistuse tervikut,» ütles Kaljuste Postimehele.

Albumil «Gesualdo» on kahe helilooja, Brett Deani ja Erkki-Sven Tüüri muusika ning see käsitleb Itaalia renessansiajastu helilooja Carlo Gesualdo da Venosa elu kõige mõrumat seika, mil ta armukadedushoos tappis oma naise.

«Dean käsitleb hetke ja armukadeduspiinu läbi Gesualdo viimaste madrigalide ning on lisaks kirjutanud fantastilise kooriteose «Carlo». Albumi teine pool on tellitud Tüürilt ning koosneb kaunitest teostest «Psalmody» ja «L’ombra della croce»,» rääkis dirigent.

Album «Gesualdo» on pühendatud eesti ühe väljapaistvama helirežissööri Maido Maadiku mälestusele, kellele töö selle plaadiga jäi viimaseks.

Eestlased on varem Grammy galalt auhinnaga tagasi tulnud neljal korral: 2014 võitis Tõnu Kaljuste dirigendina Grammy Arvo Pärdi «Aadama itku» («Adam’s Lament») esituse eest; 2007. aastal Eesti Filharmoonia Kammerkoor parima kooriesituse kategoorias CD-plaadiga «Arvo Pärt. Da Pacem» (dirigent Paul Hillier, Harmonia Mundi); 2004. aastal tütarlastekoor Ellerhein Jean Sibeliuse kantaatide plaadi eest ja 2003. aastal Kremerata Baltica väikeste ansamblite kategoorias.

http://kultuur.postimees.ee/3936829/eestlased-on-grammy-nominendid