Eesti Filharmoonia Kammerkoor ja Tallinna Kammerorkester on 19.-25. novembrini kontserdireisil Hiinas, kus Risto Joosti juhatusel esitatakse Arvo Pärdi loomingust “Cantus Benjamin Britteni mälestuseks”, “Aadama itk”, “Fratres” ja “Te Deum“.

Esimesed kontserdid Pekingis, Wuhanis ja Changshas on möödunud suure menuga.  Huvi on olnud väga suur, ligi 2000-kohalised saalid on välja müüdud, publik varieerub lastest eakateni ja nende hulgas on ka palju eelkooliealisi. Esinejate sõnul kuulatakse Pärdi nõudlikku muusikat sellegipoolest väga tähelepanelikult ja kontsentreeritult. Kõik kontserdid on saanud hiinlastelt vaimustava vastuvõtu ning kiitusega ei ole kitsi publik ega kohalik ajakirjandus. Kõik senised esinemised on lõppenud publiku tungival soovil lisapalaga, milleks on Arvo Pärdi“Vater Unser.”

Risto Joost märkis, et kuna varem pole Eesti muusikakollektiivid Hiinas Arvo Pärdi loominguga täispikka kontserti andnud, siis ta ei osanud publiku vastuvõttu ennustada. „Senine tagasiside kolmes kontserdipaigas on olnud aga väga siiras ja ülev“, lisas Joost.

EFK laulja Karin Salumäe on vaimustatud Wuhani kontserdimaja interjöörist ja suurepärasest akustikast. „Kui võrrelda kammerkoori 2014. aasta sügisel toimunud kontserdireisiga, siis seekord tajume publiku suuremat teadlikkust ning võimet nautida ka muusikalisi pausihetki, mis Pärdi teoste mõistmisel on nii olulised. Oleme väga rahul ja õnnelikud kogedes siinse publiku sooja vastuvõttu ja siirast aplausi ning samuti kõrgel tasemel reisikorraldust“, lisas Karin Salumäe.

Changsha muusik ja muusikakriitik Jeffrey Young’i sõnul sai ta vahetult pärast Wuhanis toimunud kontserti kolleegidelt mitmeid soovitusi kindlasti kontserti Changsha’s külastada. “Arvo Pärdi muusika teie koori ja orkestri esituses on midagi tõeliselt erakordset, oleme pisarateni liigutatud muusika meeliülendavast mõjust ja meil oli suur au olla selle erakordse kultuurisündmuse tunnistajateks,” ütles Young pärast Changsha kontserti.

EFK ja TKO kontserdireis jätkub kahe kontserdiga 24. novembril Shanghai kontserdisaalis ja 25. novembril Shanghai Jiadingi kontserdisaalis.

Turnee korraldaja on Tallinna Kultuuriamet koostöös Pekingi Keelatud linna kontsertorganisatsiooniga Beijing Poly Forbidden City Theatre Management Co. Ltd.

 

Lisainfo:

Anneli Ivaste
Eesti Filharmoonia Kammerkoor
Tel: 5622 2155
anneli.ivaste@epcc.ee
www.epcc.ee

 

Sven Ratassepp
Tallinna Filharmoonia
press@filharmoonia.ee
www.filharmoonia.ee