Eesti Filharmoonia Kammerkoor annab koos Poola Elblagi kammerorkestriga kontserdid XV rahvusvahelisel nüüdismuusikafestivalil AFEKT (19.-26. oktoober), mis kannab pealkirja “Visuaal ja muusika”. Eesti koori ja Poola orkestri kontserdid toimuvad Marek Mośi juhatusel 21. oktoobril Tartu Jaani kirikus ja 22. oktoobril Tallinna Metodisti kirikus, kavas on peamiselt Poola 21. sajandil valminud muusika.

Ettekandele tulevad Aleksander Nowaki “Nanina”, kus pianistina osaleb Kadri-Ann Sumera, Pawel Łukaszewski “Litanae de Sancto Clemente”,  Enno Poppe“Tier” ja Agata Zubeli “In Between the Ebb of Thoughts and the Flow of Sleep”, milles helilooja ise esineb solistina. Lühikese ajaga Euroopa üheks silmapaistvamaks heliloojaks/interpreediks tõusnud Agata Zubel võitis 2013. aastal rahvusvahelise heliloojate rostrumi kammerooperiga “Not I”, milles ta laulis ise peaosa (2015. aastal ka Tallinnas).

Eesti heliloojatest on programmi kaasatud Liisa Hirsch, kes hiljuti võitis Berliinis Young Euro Classic noorteorkestrite festivalil heliloomingu konkursil peapreemia. EFK ja Elblagi kammerorkestri kontsertidel tuleb esiettekandele tema teos “Wings” neljale ansamblile.

EFK jaoks on see esimene koostöö Elblagi kammerorkestriga ning hea võimalus tutvustada Eesti publikule Poola nüüdismuusikat koos nende nimekate muusikutega.

Elblagi kammerorkester tuli kokku 2007. aastal. Sellest alates on antud üle 600 kontserdi ning koostööd on tehtud juhtivate Poola dirigentide ja solistide ning tähtedega üle maailma. Orkestri repertuaar on mitmekesine ja ambitsioonikas, sisaldades nii klassikalist repertuaari kui nüüdismuusikat, erilise rõhuga Poola muusikal.

Projekti finantseerib Poola kultuuri ning rahvusliku pärandi ministeerium programmist „Poola kultuuri edendamine välismaal aastal 2016 – PROMESA“.