Eesti Filharmoonia Kammerkoor annab Kaspars Putninši juhatusel laupäeval, 16. aprillil Tallinna Kultuurikatlas kontserdi „Unejõgi“, mis paneb punkti Eesti Muusika Päevadele (EMP). Kontserdiga tähistatakse ühtlasi rahvusvahelist häälepäeva.

EMPi lõppkontserdil tuleb esmakordselt tervikuna esiettekandele Helena Tulve „Lost“ („Eksinud“), mis valmis 2014. aastal. Värskest Eesti kooriloomingust kõlab veel Märt-Matis Lille kaks aastat tagasi valminud „Unejõgi“ (kammerkoorile ja elektroonikale), mille järgi on kontsert saanud ka oma pealkirja. Arvo Pärdi loomingust esitatakse „Summa“ ja „The Woman with the Alabaster Box“ ning Gustav Mahleri teostest „Um Mitternacht“, „Urlicht“, „Es sungen drei Engel“ ja „Im Abendrot“.

Kaspars Putninš leiab, et kontserdil ettekandele tulev kava on väga ebatavaline ja ääretult ilus kombinatsioon Eesti heliloojate loomingust ja Gustav Mahleri tuntud sümfoonilisest muusikast, millest on põnevad seaded koorile teinud saksa dirigent Clytus Gottwald. „Selle muusika puhul paneb imestama, kuidas suurele sümfooniaorkestrile kirjutatud muusikat on võimalik tõlkida niivõrd peenesse ja kammerlikku koorimuusika keelde. Eesti muusikast rõõmustavad meid aga uued ja verivärsked teosed“, lisas Putninš.

Eesti heliloojate uudisloomingule keskenduv EMP toimub 7.-16. aprillini ning kannab tänavu nimetust “Roheline heli?”, pakkudes nädala vältel kuulamiseks 60 uudisteost.

EMPi lõppkontsert toimub rahvusvahelisel häälepäeval (World Voice Day), mida on alates 1999. aastast hakatud tähistama 16. aprillil hääleprobleemidega tegelevate meditsiini- ja teadusringkondade eestvedamisel. Selle eesmärgiks on pöörata üldsuse tähelepanu hästi toimiva hääle tähtsusele meie kõigi elus. Hinnanguliselt on umbes 30 % inimeste jaoks (kelle hulka kuuluvad näiteks lauljad, näitlejad, õpetajad või juristid) hääl ka nende otsene töövahend. 16. aprilli paiku korraldatakse terves maailmas häälepäeva tähistamisega seoses erinevaid kontserte, konverentse ja häälehoiu põhimõtteid tutvustavaid üritusi, mille kohta leiab täpsemat informatsiooni ka veebilehelt www.world-voice-day.org

Vt Kaspars Putninši kommentaari:
https://www.youtube.com/watch?v=bK-E_jTFPVw&feature=youtu.be

Lisainfo: www.epcc.ee, www.helilooja.ee