Virge Joamets, AFEKTi toimetaja

 

Laupäeval, 5. detsembril kohtusid Tallinnas Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja Poola Elblagi Kammerorkestri esindajad, et arutada tulevast koostööd. Plaanis on koos esineda 2016. aasta oktoobris Tartus ja Tallinnas toimuval rahvusvahelisel nüüdismuusika festivalil AFEKT. Kontserdi kavas on kaasaegsete Poola, Saksa ja Eesti heliloojate teosed: Agata Zubel, Paweł Łukaszewski, Aleksander Nowak, Liisa Hirsch (esiettekanne) ja Enno Poppe. Kontserti dirigeerib Marek Moś, oma loos soleerib rahvusvaheliselt tunnustatus sopran ja helilooja Agata Zubel. Projekti finantseerib Poola kultuuri ning rahvusliku pärandi ministeerium programmist „Poola kultuuri edendamine välismaal aastal 2016 – PROMESA“.

Eesti Filharmoonia Kammerkoor on oma 34 tegevusaasta jooksul esinenud koos paljude mainekate orkestritega mitmel pool maailmas. Seekordse koostöö initsiatiiv tuli Elblagi Kammerorkestrilt. SA EFK juhatuse liige Esper Linnamägi: „Meie poole pöörduti Elblagi orkestri poolt aasta tagasi sooviga teha koostööd, sest nad olid teadlikud koori renomeest. Meie jaoks oli see väga huvitav pakkumine, sest kammerkooril on olnud vähe kokkupuudet Poola muusikakultuuriga. Järgmisel hooajal aga avaneb võimalus AFEKTi raames tutvustada ka Eesti publikule Poola nüüdismuusikat koos nende nimekate muusikutega.“

2016. aasta oktoobris toimuv XV rahvusvaheline nüüdismuusika festival AFEKT on välja kasvanud Tartu Jaani kiriku rüpes 2002. aastal alguse saanud Eesti Noorte Heliloojate Festivalist. See festival on aastate jooksul olnud Eesti Muusika Päevade kõrval olulisim eesti nüüdismuusika tellija, kõlanud on palju esiettekandeid. Viimastel aastatel on festival avardunud nii üldise programmi, kontsertide toimumiskoha kui esinejate geograafia osas. Lisaks Tartule toimuvad kontserdid juba kolmandat aastat ka Tallinnas ning lisaks Eesti parimatele nüüdismuusikainterpreetidele astuvad festivalil üles ka välismaised tunnustatud ansamblid (2015. aasta festivali peaesineja oli Vocalsolisten Stuttgart, aga nende kõrval andsid kontserte ka clapTON ensemble Inglismaalt ning ansamblid POING Norrast ja FIGURA Taanist). Selle festivali omapäraks on algusest peale olnud põhjalikum keskendumine ühe eesti helilooja loomingule. Aga siingi on toimunud avardumine – möödunud aastal oli festivali peaheliloojaks kõrvuti meie Tatjana Kozlova-Johannesega Ivan Fedele Itaaliast, kes viibis ka ise Eestis. Festivali kavva kuuluvad lisaks kontsertidele veel kohtumised heliloojatega, filmiprogramm, Ööülikooli avalikud salvestused jne. Sellest kõigest tulenevalt muutus juba mõni aasta tagasi festivali nimi Eesti Heliloojate Festivaliks (ära jäi sõna ’noorte’), 2016. aastast alates kannab festival nime rahvusvaheline nüüdismuusika festival AFEKT. Festivali kunstiline juht on helilooja ja flötist Monika Mattiesen.

Peamiselt noortest ja entusiastlikest muusikutest koosnev Elblagi Kammerorkester tuli kokku 2007. aastal. Sellest ajast peale on antud üle 600 kontserdi koostöös juhtivate Poola dirigentide ning rahvusvahelise muusikamaailma tähtedega: Jerzy Maksymiuk, Kai’em Bumann, Michał Nesterowicz, Mark Moś, José Maria Florêncio, Massimiliano Caldi, Soyoung Yoon, Agata Szymczewska, Piotr Pławner, Erzhan Kulibaev, Łukasz Długosz, Krzysztof Maisinger, Janusz Olejniczak. Elblagi Kammerorkestri repertuaar on väga mitmekesine, eelkõige kuulub sellesse klassikaline ja nüüdismuusika, aga rõhk on kindlasti Poola muusikal. Orkester osaleb olulistel muusikasündmustel nii kodu- kui ka välismaal. Hispaanias kontserdireisil viibides osaleti klassikalise muusika festivalidel Azkoitias ja San Sebastianis, Saksamaal Berliinis tähistati 70 aasta möödumist Varssavi geto ülestõusust, samuti esineti Bad Pyrmontis ja Bad Münderis. Elblagi Kammerorkester kaunistab mitmesuguseid galaõhtuid, tähtpäevaüritusi jne. Orkestri tegevus ei piirdu klassikalise muusikaga, vaid ulatub ka sellest vallast väljapoole. Hea meelega esitatakse pop-, jazz-, filmi- ja teatrimuusikat. Koostööd on tehtud paljude muusikutega: Leszek Możdżer, Motion Trio, Atomi Keelpillikvartett, Grzegorz Turnau, Dorota and Henryk Miśkiewicz, Jagodziński Trio, Anna Maria Jopek, Krzesimir Dębski, VOŁOSI and RAZ DWA TRZY jne. Elblagi Kammerorkester osaleb hariduslikes projektides, esitades mitmesuguseid spetsaalselt noortele mõeldud kavu. Orkester korraldab ka festivali „Muzyka polska na Żuławach“.

 

poola_logo-eok15                                                                                            Poola_MKiDN_logoeng