Briti helilooja võttis Niguliste maali “Surmatants” tegelased ja pani need laulma ja tegutsema.

Eelmisel nädalal esitlesid inglise helilooja ja dirigent Gregory Rose ja Eesti filharmoonia kammerkoor mullu Niguliste kirikus salvestatud plaati heliteosest “Surmatants”.

 

Surma hämmastav kõne

Niguliste kiriku surmatantsu-teemaliste piltide tunnus on tekstiriba – vestlus inimeste ja surma vahel. Just maali alla kirjutatud tekst andis Rose’le tõuke uue heliteose sünniks. “Ma polnud Notke maalil kunagi varem tähele pannud tekste, kuigi hakkasin Eestis käima juba 2002. aastast ja olin pilti korduvalt näinud,” rääkis Rose hilisemast külaskäigust Niguliste kirikusse. “Mingil põhjusel polnud ma kunagi märganud, et pildi all on sõnadki.”

Rose läks muuseumi juhi kontorisse ja küsis teksti tõlget, mille lugemine hoidis teda ärkvel läbi öö. Eriti lummasid heliloojat surma hämmastav kõneviis ja oma aja printsipiaalsed karakterid. “Mõtlesin sellest ebatavalisest pildist öö läbi,” rääkis Rose. “Järgmisel hommikul läksin Eesti filharmoonia kammerkoori toonase direktori Anneli Undi jutule ja küsisin, kas mõni Eesti helilooja on “Surmatantsu” sõnu juba seadnud. Ta vastas, et ei, ja ma imestasin, miks mitte. See ju lausa nõuab oma seadet!”

Muusikateos “Surmatantsust” valmis Eesti filharmoonia kammerkoori tellimusel 2011. aastal, mil see kultuuripealinna programmi raames Niguliste kirikus esmakordselt ette kanti. “Seejärel on Rose’i heliteost mitmel korral esitanud ka Inglismaal, mis tõi kaasa publiku suure huvi,” sõnas kammerkoori kommunikatsioonijuht Anneli Ivaste.

 

Peagi ka meie poodides

“Andsin maalil kujutatud figuuridele muusikalise karakteri, nii sündisid solistiosad, ning lisasin ladinakeelse reekviemiteksti, mida esitab koor,” lausus Rose. “Kaasatud on 14-liikmeline kammer-
ansambel, millele on lisatud ka torupill.”

Kostüümides tegelaste osi laulavad salvestisel kammerkoori solistid. Rainer Vilu kehastus surmaks, Henry Tiisma jutlustajaks, Raul Mikson paavstiks, Olari Viikholm keisriks, Kristine Muldma keisrinnaks, Tiit Kogerman kardinaliks ja Andreas Väljamäe kuningaks.
Heliplaadi “Danse macabre” (“Surmatants”) andis välja Suurbritannia plaadifirma Toccata Classics, kelle esindaja Martin Anderson sai idee jäädvustada Rose’i “Surmatants” teose Londoni esiettekandel 2013. aastal.

Ilmunud CD-plaati hakkab levitama Hongkongi klassikalisele muusikale spetsialiseerunud firma Naxos. “Plaat jõuab Naxose levivõrgu kaudu peagi meie poodidesse, samuti saab seda nõutada kammerkoori kodulehe www.epcc.ee kaudu,” mainis Ivaste.