Títol: Vivit!
Autor: Max Reger & Rudolf Tobias
Intèrprets: Ene Salumäe, orgue; Siim Selis, piano
Estonian Philharmonic Chamber Choir
Direcció: Daniel Reuss
Segell discogràfic: Ondine

 

Sonograma-VivitEn aquesta atractiva compilació musical, Vivit!, es juxtaposa una selecció de peces corals curtes de dos romàntics tardans, l’alemany Max Reger i l’estonià Rudolf Tobias, ambdós nascuts el mateix any, el 1873.
Per Reger, inspirat per l’obra polifònica de J.S.Bach, el cromatisme era una fórmula constructiva que servia per ampliar la tonalitat. Per Tobias, enamorat de les cançons populars d’Estònia, l’harmonia era el camí per aconseguir la màxima intensitat expressiva; val a dir que les seves harmonies són subjugadores.
El repertori d’aquest enregistrament que Daniel Reuss ha preparat per al segell Ondine, una selecció de cançons sacres i seculars, és una part de l’autèntica creació musical que uneix l’artista amb el món perquè aconsegueix que l’equilibri de les veus del cor estonià tingui un valor sublim. Els contorns del fraseig, perfectament dibuixats, recreen un espai d’una immensitat inèdita.
S’inclouen en aquest disc dues peces amb textos bíblics, Vivit! (Sant Lluc 24, 29, i Eks teie tea (Sant Pau als Corints. 3:16), per a orgue i cor, molt probablement les obres més significatives de la tradició popular d’Estònia que Tobias va compondre mentre estava a Sant Petersburg (va estudiar amb Nicolaj Rimskij-Korsakov).
La impecable direcció de Reuss fa que l’Estonian Philharmonic Chamber Choir mostri l’enorme cabal de la seva musicalitat; les veus flueixen perfectament juntes, molt especialment en les peces curtes però molt difícils de Rudolf Tobias.
Destaquem de Reger, la seva peça per a orgue sol, Melodie, op.59/11, que forma part del cicle de Twelve Pieces for Organ, op.59, una obra en què el compositor va addicionar un cromatisme, gairebé com un ardit, enmig de les harmonies tradicionals. L’organista Ene Salumäe en fa un interpretació molt delicada, des del més eixut cromatisme fins al nivell harmònic més refinat.
Amb raó, Vivit! s’ha convertit en el millor àlbum clàssic d’enguany a Estònia.