Helilooja ja dirigent Gregory Rose ja Eesti filharmoonia kammerkoor esitlesid täna oma uut CD-plaati.

Plaadile salvestatud heliteos “Surmatants” on inspireeritud Bernt Notke samanimelisest maalist. Plaadi andis välja Suurbritannia plaadifirma Toccata Classics ning seda levitatakse Hong Kongis baseeruva Naxose kaudu, mis on üks suurimaid klassikalise muusika levitajaid maailmas, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Gregory Rose tutvus Bernt Notke 15. sajandi lõpust pärit “Surmatantsuga” esimest korda 2002. aastal Eestit külastades. Ligi kümme aastat hiljem toimus Niguliste kirikus heliteose esiettekanne.

“Ma läksin Eesti filharmoonia kammerkoori toonase direktori Anneli Undi jutule ja küsisin, kas keegi Eesti heliloojatest on juba “Surmatantsu” sõnu seadnud. Ta vastas, et ei ole ja ma küsisin, et miks, need on ju siin nii kaua olnud, võimalik, et mu peas sünnib sellest midagi. Ta vastas: “Kui sa teose valmis saad, siis me teeme selle ära.”,” ütles Rose.

Teose aluseks on keskaegsed saksakeelsed tekstid maalil, kus Surm kutsub tantsule erinevaid tegelasi.

“See sisaldab palju huumorit, aga ohtlikku huumorit. Surm räägib kõikide nende kuulsate inimestega nagu paavst, keiser, keisrinna, kuningas, kuninganna. Minu meelest see on erakordne,” arvas Rose.

Juba tuleva aasta veebruaris naaseb Gregory Rose Eestisse, et salvestada Eesti filharmoonia kammerkooriga järgmine plaat. Sel korral jäädvustatakse dirigendi isa ja õpetaja Bernard Rose’i looming, kelle surmast möödub järgmisel aastal 20 ja sünnist sada aastat.

“Ma otsustasin tema loomingu plaadile panna. Selle asemel, et seda Inglismaal teha, mõtlesin ma seda hoopis siin teha, sest siin on see imeline koor,” ütles Rose.