Eesti Filharmoonia Kammerkoor läheb külla Ida-Virumaale vene keelt kõnelevatele noortele, et tutvustada muusika ja filmi abil Eesti kultuuri. Kontsertetendus „Viis Eesti muinasjuttu“, mida juhatab Heli Jürgenson, antakse reedel, 16. oktoobril Kohtla-Järve vastavatud kultuurikeskuses, kuhu on oodatud Ida-Virumaa gümnaasiumide õpilased. Haridusprojekt saab teoks Muusika-aasta 2015 programmi raames.

 

Kontsertetendus „Viis Eesti muinasjuttu“ räägib muusika, filmi ja teksti abil lugusid Eestist: loodusest, kultuurist ja tavadest. Selle aluseks on Veljo Tormise looming, millest Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses kõlavad „Jaanilaulud“, „Käsikivimäng“, „Laulud pulmades õpitud“, „Muistse mere laulud“, „Sakste sõim“, „Lauliku lapsepõli“ ja „Raua needmine“. Paralleelselt muusikaga saab näha Eesti muinasjuttude baasil loodud filme, mis on salvestatud Eesti looduses ja Vabaõhumuuseumis tuntud eesti näitlejate ning rahvatantsuansambli Leigarid osalusel.

Dirigent Heli Jürgenson peab väga oluliseks, et saab Eesti kultuuri ja eestluse eri tahke tutvustada vene emakeelega noortele just läbi Veljo Tormise loomingu. „Lisaks muusikale toovad muinasjuttude põhjal loodud köitvad filmid vaatajate ette sügavad igipõlised teemad, peegeldades inimloomuse eri külgi, mis ei tunnista ajalisi ega ruumilisi piire  ning on mõistetavad sõltumata kultuurist ja rahvusest, näiteks nagu headus, kurjus, töökus, laiskus, ahnus.“

 

„Viis Eesti muinasjuttu“ on pühendatud Veljo Tormise 85. juubelile, kontsertetenduse stsenarist ja lavastaja on Margus Kasterpalu, videokunstnik Taavi Varm ning selle esiettekanne toimus 2010. aastal EXPO-l Shanghais.