10. septembril esitles ECMi produtsent Manfred Eicher Tallinnas Nargenfestivali Pärdi päevadel Arvo Pärdi sünnipäevaks välja antud uut kogumikku „Musica selecta“, kus Eicher on kahele CD-le koondanud oma lemmikud kunagistest salvestustest. Esitlusel, kus Manfred Eicheri vestluspartneriks oli muusikateadlane Toomas Siitan, jagas ta meenutusi plaatide salvestamisprotsessist ja mõtteid Arvo Pärdi muusika kohta.

Plaadile on koondatud kokkuvõte Eicheri ja Arvo Pärdi pikaajalisest koostööst, mis on katkematult kestnud juba alates esimesest, 1984. aastal ilmunud plaadist „Tabula rasa“. Plaadiga on kaasas Manfredi Eicheri enda koostatud mahukas buklett fotode ja isiklike tekstidega, viidates sümboolselt topeltalbumi esimese teosega „Es sang vor langen Jahren …“  juba pea kolmekümne viie aasta möödumisele sellest, kui ta kuulis esimest korda Arvo Pärdi muusikat.

„Uus muusika vajab ruumi, milles heliseda, hingata ja õide puhkeda. See on olnud üks meie ühiseid taotlusi kogu selle pikaajalise ning väga lähedase koostöö vältel, nagu ka detailne tähelepanu Arvo Pärdi äärmiselt täpselt asetatud helidele ja vaikustele ning väga hoolikas muusikute valik. /—/ Muusika sellel albumil on minu isiklik valik Arvo teostest, mida ma olen teatud järgnevuses kuulanud ja kogenud. Iga episood pakub sissevaadet meie ühisesse teekonda. Koos äratavad nad nüüd üha uusi seoseid ning see teekond jätkub.“ (Tsitaat Manfred Eicheri saatesõnast plaadibukletis)

„Musica selecta“ kohta on pärast selle ilmumist avaldatud palju positiivset vastukaja rahvusvahelistes väljaannetes. Siin mõned näited:
http://www.ecmrecords.com/news/reviews-of-the-week17/
http://www.morgenpost.de/kultur/article205660791/Der-einsame-Heilige-der-Neuen-Musik.html
http://www.abendblatt.de/kultur-live/article205660577/Musik-aus-der-Stille.html

Plaati on võimalik tellida Arvo Pärdi Keskusest hinnaga 20 eurot. Tellimiseks palume saata kiri info (at) arvopart.ee.

Teosed plaadil:

Es Sang Vor Langen Jahren
Für Alina
Mein Weg
Kanon Pokajanen – Ode VI
Silouans Song
Fratres
Alleluia-Tropus
Trisagion
Beatus Petronius
Wallfahrtslied / Pilgrim’s Song
Most Holy Mother Of God
Cantus In Memory Of Benjamin Britten
Magnificat
Festina Lente
Lamentate
Stabat Mater
Da Pacem Domine

 

Pressiteade Arvo Pärdi Keskuse kodulehelt