Eesti Filharmoonia Kammerkoori avakontsertidel „Puudekummardajate maa“ 3. oktoobril Heino Elleri nim Tartu Muusikakoolis ja 4. oktoobril Tallinna Kultuurikatlas kõlavad esiettekandes Mirjam Tally „Puudekummardajate maa“ segakoorile, lindile ja pärimusinstrumentidele ning Ülo Kriguli „Vesi ise“ segakoorile ja fonogrammile. Mõlemad teosed on tellitud Eesti Filharmoonia Kammerkoori ja peadirigent Kaspars Putninši initsiatiivil, kes ka juhatab kontserte. Lisaks esitatakse soome ühe tuntuma nüüdishelilooja Kaija Saariaho „Tag des Jars“ ning šveitslase Heinz Holligeri „Aastaajad. Talv III“.

 

Kontserdi läbivaks teemaks on Põhjamaade loodus, sest kavas esindatud heliloojad on oma loomingus inspiratsiooni ammutanud loodusest ja selle erinevatest nähtustest. Vokaali kõrval on oluline roll täita ka elektroonikal, mis tekitab koorikontserdil uudse ja põneva kõlakeskkonna. „Selles programmis kuuleme koori täiesti uues valguses, sest elektroonika ja inimhääle kombinatsioonis peitub võrratu ilu“, iseloomustab Putninš. „Elektroonilisel kõlal pole piire ja heliloojad on seda käsitlenud tohutult mitmekesiselt.“

 

Gotlandil elav eesti helilooja Mirjam Tally kirjutas on oma uue loo Kristiina Ehini luuletuse „Puudekummardajate maa“ ingliskeelsele tõlkele, mille autor on Ilmar Lehtpere. „Kristiinat vaimustab tihti loodus – ja mind heliloojana samuti“, selgitab Tally. „Minu teose idee on luua kogemus, justkui loodushääled ümbritseksid meid, sellepärast paiknevad kooriliikmed ümber publiku.“ Ka pärimusinstrumente nagu sahinapuu ja kõrivoolik on helilooja kasutanud selleks, et süvendada kujutlust viibimisest avaral maastikul.

 

Ülo Krigul, kes on kirjutanud väga laia spektriga muusikat ning laialdast tähelepanu pälvinud oma filmimuusikaga, sai seekord inspiratsiooni Ilmar Laabani sürrealistlikust luulest. Tema uus teos „Vesi ise“ põhineb luuletaja samanimelisel häälutusel, selles on kasutatud lisaks koorile gongisalvestust ning helilooja sõnul jääb teos meditatsioonirännaku ja kontsertmuusika vahevaldkonda.

 

„Puudekummardajate maa“ kuulub Eesti Filharmoonia Kammerkoori kontserdisarja „Vitraažid“, kus neljas erinevas kavas saab kuulda maailmaklassika tähtteoseid koos eesti uudisloominguga.

 

Vt Kaspars Putninši kommetaari kontserdile „Puudekummardajate maa“:

https://www.youtube.com/watch?v=2F8yaD04qCM