Täna, 23. septembril esitlesid Eesti Filharmoonia Kammerkoor, Tallinna Kammerorkester ja Tõnu Kaljuste Mustpeade maja Valges saalis uut CD-plaati „Gesualdo“, mille andis välja  ECM. Esitluse tegi eriliseks võimalus kuulata plaadile salvestatud Erkki-Sven Tüüri, Brett Deani ja Carlo Gesualdo da Venosa teoseid maailmas kõrgelt hinnatud Estelon Extreme kvaliteetkõlaritega, mida presenteeriti Eesti avalikkusele esmakordselt. Vestlusringis kommenteerisid helinäiteid Tõnu Kaljuste, Erkki-Sven Tüür ja Esteloni kõlarite looja Alfred Vassilkov, modereeris Igor Garšnek.

Plaadile salvestatud muusika teljeks on 16. sajandi skandaalse itaalia helilooja  Carlo Gesualdo da Venosa elu ja looming. Tema teostest on CD-le jäädvustatud madrigali “Moro lasso” ja “O crux benedicta” seaded kammerorkestrile. Gesualdo muusika on aluseks ka austraalia nüüdishelilooja Brett Deani teosele “Carlo” ning spetsiaalselt selle plaadi jaoks kirjutas Erkki-Sven Tüüri teose „L’ombra della croce“ („Risti vari“) keelpillidele. Tüüri varasemast loomingust on plaadil veel “Psalmoodia” koorile ja keelpilliorkestrile.

Kõlarifirma Estelon asutati Vassilkovide pere poolt viis aastat tagasi ning tänaseks on sellest kujunenud  maailma üks tunnustatumaid kvaliteetkõlarite brände. Kuid Esteloni ajalugu ulatub 30 aasta taha, mil kõlarite looja Alfred Vassilkov andis oma panuse Punases RETis Estonia kõlarite arendamisel. Kogu oma elu on ta pühendanud kõlarite arendamisele ning tema viimaseks ja kõige silmapaistvamaks projektiks ongi Esteloni kõlarid, mille viimane mudel Estelon Extreme võitis tänavu kvaliteetaudio- ja  -videotehnika kategoorias maailma kõige innovaatilisema toote auhinna „Best of Innovation”, mida annab igal aastal välja USAs asuv Tarbeelektroonika Assotsiatsioon CES. Käsitööna Eestis valmivate kõlarid küünivad maailmaklassi muusikariistade  hinnani – kõlaripaar maksab 170 000 eurot.

Plaadimaterjal salvestati 2014. aasta veebruaris Tallinna Metodisti kirikus.
CD on pühendatud helirežissöör Maido Maadikule, kelle jaoks jäi töö selle CD-ga viimaseks.

Esitlus toimus koostöös Tallinna Filharmooniaga ja kõlarifirmaga Estelon.