Títol: Gesualdo
Autor: Erkki-SvenTüür, Brett Dean, Carlo Gesualdo de Venosa
Intèrprets:Estonian Philharmonic Chamber Choir
Tallinn Chamber Orchestra
Direcció:Tõnu Kaljuste
Segell discogràfic: ECM records

 

GesualdoEl febrer de 2014 es va enregistrar, a la Tallinn Methodist Church, un nou disc d’ECM Records dedicat a la figura del compositor italià Carlo Gesualdo de Venosa (1566-1613). L’emotiva interpretació de les veus i els instrumentistes d’Estònia mereix, sens dubte, elogiosos comentaris.
D’entrada, aquest disc està dedicat a la memòria de Maido Maadik (1960-2014), un dels enginyers de so més destacats del país bàltic, que va estar vinculat a l’Arvo Pärt Center. Aquest enregistrament el va editar i mesclar ell mateix.
En segon lloc, fixar-se en l’aristòcrata i compositor italià Carlo Gesualdo, príncep de Venosa, no és una gesticulació històrica, és més, transcriure la seva música per a orquestra és un desafiament musical de primer ordre perquè l’obra del compositor de Venosa conté una llavor de profunda tristesa i desassossec. Gesualdo fou, al llarg de la seva vida, un ésser turmentat, sensible i original.
I, en tercer lloc, en aquest disc hi podem sentir les reflexions de dos compositors actuals, l’estonià Erkki-Sven Tuur i l’australià Brett Dean, captivats per les rareses cromàtiques i els canvis harmònics enlluernadors que evoquen el lament i l’autocompassió.
La primera obra del disc és la transcripció per a orquestra de Moro lasso, del Sesto Libro Di Madrigali (1611),una de les composicions més famoses de Gesualdo. Un madrigal amb motius sorprenents per la seva foscor expressiva.
Malgrat les dificultats per comprendre les idees de Gesualdo, la seva música ha interessat molts compositors del segle XX i XXI. El misteri i l’encant de la seva música va dur a Brett Dean a compondre Carlo, una obra per a cor i orquestra comissionada per l’Australian Chamber Orchestra i per al Huntington Festival de l’any 1997. Aquesta obra,d’un gran potencial expressiu, va ser originalment escrita per a corda, sampler (mostrejador) i tape. TõnuKaljuste va suggerir afegir les veus amb un resultat francament immillorable.
Erkki Sven Tuur presenta la seva L’Ombra della croce per a orquestra de corda i dedicada a Manfred Eicher. El programa es completa amb «Psalmody» que conté passatges de síntesi atonal interpretats per una computadora. Tot i la inspiració de Gesualdo, Tüür utilitza una mena de «minimalisme» derivat de patrons rítmics i variacions de tons provinents de la música antiga europea.
La intrigant atmosfera sonora i la sorprenent lluminositat de les veus de l’Estonian Philharmonic Chamber Choir parlen de dues èpoques que estan unides per l’etern enigma del retrat sonor de la música de Gesualdo.
El cor i l’orquestra s’uneixen, es complementen i fan reviure a l’oient l’abstracció d’un món atemporal.

 

Carlo Gesualdo