Títol: Musica Selecta – A Sequence By Manfred Eicher
Autor: Arvo Pärt
Intèrprets: Alexei Lubimov, Gidon Kremer, Keith Jarrett, Tallinn Chamber Orchestra, Estonian Philharmonic Chamber Choir, Vox Clamantis, Lithuanian Chamber Orchestra, Latvian Radio Choir, Sinfonietta Riga, Swedish Radio Choir, Swedish Radio Symphony Orchestra, The Hilliard Ensemble, i Staatsorchester Stuttgart Orchester Der Beethovenhalle Bonn
Direcció: Tõnu Kaljuste, Andrey Boreyko, Dennis Russell Davies i Saulius Sondeckis
Segell discogràfic: ECM Records

 

Arvo-PärtEl passat 11 de setembre, el compositor estonià Arvo Pärt va complir 80 anys. Enguany s’han celebrat molts actes de reconeixement de la seva aportació compositiva a tot el món. Val la pena recordar que el compositor estonià va passar uns dies, també, a Barcelona.
Editada l’any 1977, Cantus in Memory of Benjamin Britten és una obra formada per harmonies simples, una melodia repetitiva amb senzilla escala menor natural, descendent (evocant el cànon renaixentista), amb repics de campanes i l’anhel d’una existència més silenciosa. Des de llavors, va explorar el dodecatonisme, la composició amb les masses sonores, aleatorietat sonora i la tècnica del collage, que són algunes de les tècniques del segle XX que ha aplicat amb un acurat rigor musical. La seva perseverança per la quietud sonora i la reducció màxima dels materials sonors són, potser, els trets més notables de la seva creació artística.
El productor alemany Manfred Eicher s’afegeix a la celebració d’aquest aniversari amb l’edició d’una compilació (de fet, és un recorregut pels episodis musicals d’una gran amistat) d’obres que ja han estat enregistrades en el segell ECM Records. Volem fer notar que ambdós creadors han mantingut la seva associació creativa durant més de trenta anys.
Aquest doble disc, Musica Selecta, conté dinou obres escrites entre 1976 i 2011, tan variades i significatives com Für Alina, la primera de les obres per a piano, o Beatus Petronius, composta per a dos cors, vuit instruments de vent, campanes tubulars i orquestra de cordes.
Durant l’escolta es va desvetllant un guió d’inspiració espiritual que, sense arribar a predeterminar-ne totalment el resultat final, serveix per orientar l’oient per les textures sonores contemporànies que comparteixen espai amb les harmonies triàdiques de la música antiga.
No es pot oblidar l’enorme plaer per a les nostres oïdes poder gaudir d’un discurs creatiu amb els elements més importants que descobrim en la música de Pärt: el diàleg i la interacció. Certament, res ni ningú està exclòs de sentir i experimentar els processos vitals de la punyent naturalesa humana.

 

Arvo Pärt, Musica Selecta