2.–26. septembrini toimuvad Nargenfestivali raames Pärdi päevad, mille teemaks on Saksa plaadifirma ECM Pärdi muusikaga albumid. Arvo Pärdi loomingu laiem levimine maailmas sai alguse just tänu õnnestunud plaadistustele. Ettekandele tulevad teosed kõigilt 14 ECMi välja antud Arvo Pärdi muusikaga salvestiselt ning Arvo Pärdi sünnipäeval saab kuulda ka teoseid – kõiki nelja sümfooniat ning esmaplaadistusena teost „Swansong“ – alles kavandatavalt albumilt. Kokku 12 kontserti leiavad aset Tallinnas, Tartus, Paides, Rakveres ja Riias. Esinejate hulgas on palju tunnustatud Pärdi muusika interpreete. Peale Eesti muusikute ja kollektiivide astuvad üles dirigendid Stephen Layton ja Paul Hillier, sopran Patricia Rozario ja bass-bariton William Gaunt Inglismaalt, Else Torp Taanist, Wrocławi NFMi sümfooniaorkester Poolast ning Läti Raadio koor ja Sinfonietta Rīga Lätist.

Arvo Pärdi ja ECMi asutaja ning juhi, produtsent Manfred Eicheriga koostöös ja harvaesinevas üksteisemõistmises sündinud albumid on omaette kunstilised tervikud. Oma meenutusi plaatide salvestamisprotsessist ja mõtteid Arvo Pärdi muusika kohta jagab Manfred Eicher 10. septembril Noblessneri valukojas vestlusõhtul, mida modereerib muusikateadlane prof Toomas Siitan. Eicher tutvustab ka Arvo Pärdi sünnipäevaks välja antud uut kogumikku „Musica Selecta“, kus kahele CD-le on Eicher koondanud oma lemmikud kunagistest salvestustest. Vestlusõhtu jätkuks linastub dokumentaalfilm Manfred Eicherist „Helid ja vaikus“ („Sounds and Silence“, Šveits 2009, rež Peter Peter Guyer, Norbert Wiedmer).

Peale kontsertide on Noblessneri valukojas võimalik vaadata Arvo Pärdi sünnipäeva puhul valminud kaht väljapanekut. ECMi plaatidest inspireeritud valgusinstallatsiooni „Albumid“ autorid on Mari Kaljuste ja Mari Kurismaa. Teine väljapanek on Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumilt – tegemist on 2005. aastal valminud ja uuenduskuuri läbi teinud näitusega „Arvo Pärt – tuntud ja tundmatu“, mille täiendamisel on oma arhiivis olevate materjalidega aidanud ka Arvo Pärdi Keskus.

Pärdi päevade kava: www.nargenfestival.ee

Kontserdid on järelkuulatavad Klassikaraadios:
1. K 02.09 Pärdi päevad 1. Albumid: Alina, Tabula Rasa, Orient
2. N 03.09 Pärdi päevad 2. Albumid: Trivium, Arbos
3. R 04.09 Pärdi päevad 3. Albumid: Lamentate, In principio
4. P 06.09 Pärdi päevad 5. Albumid: Passio
5. E 07.09 Pärdi päevad 6. Albumid: Te Deum
6. K 09.09 Pärdi päevad 7. Albumid: Miserere

 

Pressiteade Arvo Pärdi Keskuse kodulehelt