Tänases “MI-s” on võimalik näha Eestis ainukordset teleintervjuud Robert Wilsoniga, seejärel aga erilist kõnelust “Aadama passiooni” helilooja Arvo Pärdi ja muusikajuhi Tõnu Kaljuste vahel. Loe katkendit Pärdi ja Kaljuste vestlusest.

Tõnu Kaljuste: “Teatrietenduses on neli teost, üks neist esmaettekandes. Ma täna mõtlesin, et kõige huvitavam periood ongi see aeg, kui veedad esimesest proovist kuni selle hetkeni, kui hakkad aimu saama uuest teose mõttest ja kõlast, ükspuha, missugune kompositsioon see uus on, ikka ta vajab mingit aega, ka kõige lihtsam teos vajab seda.

Ma arvan, et ülejäänud kolm teost on teinud läbi nii suure lavatee erinevate interpreetide, erinevate maade ja saalide, kirikutega, et maailmas on kindlasti publikut, mis tunneb neid teoseid juba nii, et nad tunduvad omased. Nii nagu see uus teos hakkab omaseks saama. Aga huvitav on minu jaoks see, et me oleme sattunud nagu teatrikeelde, mis on minu jaoks uus ja mina seisan paraku seda etendust dirigeerides seljaga lava poole, ma ei tea üldse, mis seal toimub. Kuidas oli?

Arvo Pärt: I like it! Selle projekti peale ma vaatan kui ühe ahela peale. Mina sisestasin oma sõnumi noodimärkidesse, ja andsin selle Tõnule. Tõnu kehastab need märgid oma tunnetuse ja oma muusikutega kõlaks. Wilson kuulab seda muusikat, pimedas, ja hakkab seda nägema. Ja ta teeb selle meile nähtavaks.

 

 

http://kultuur.err.ee/v/muusika/df4d68d0-6fbf-45f4-88ec-99ceff7c82b1