Tõnu Kaljuste ja Eesti Filharmoonia Kammerkoor (EFK) on leidnud kindla koha Washington D.C. klassikalise muusika publiku südames, sest 2. märtsi kontsert National City kirikus ei jäänud palju maha eelmise kevade suurejoonelisest Kennedy keskuse edust.Hoolimata eestilikult külmast talveilmast oli majesteetlik National City kirik esmaspäeva õhtul rahvast täis. Lisaks klassikalise muusika tavapublikule oli kuulajate hulgas palju kohalikke eestlasi, mis näitab, kui palju kodumaistest esinejatest teispool ookeani lugu peetakse.

Washingtoni Eesti Seltsi esimees Mirjam Krull sõnas, et selts aitas kontserdi kohta infot levitada: «Minu eesmärgiks oli, et kõik Washingtoni piirkonnas elavad eestlased kohale tuleks, sest nii head kogemust lihtsalt peab jagama.» Krull rääkis, et pärast kontserti tulid paljud ameeriklased tema käest küsima nii koori kui ka Eesti kohta. «Sellisel hetkel on au olla eestlane.»

Arvo Pärt oli muidugi see nimi, mis esmaspäevasel kontserdil suure publiku kokku tõi, tuues tagasi mälestusi Pärdi muusika kontsertidest Washingtonis eelmise aasta mais, mida saatis pöörane edu. Sõnu «rock» ja «staar» ei kasutata klassikalise muusika kontekstis kergekäeliselt, kuid just eelmise kevade kontsertide publiku ovatsioonidele viidates võrdles The Washington Post Kaljuste ja EFK esinemist rokistaaride omaga.

Kaljuste jäi esmaspäeval ajalehe väidet kommenteerides tagasihoidlikuks: «Ei noh, see on ajakirjandus. Aga nähtavasti mõeldi seda, et oli väga elav ja oli palju energiat. Ega selle vastu ei ole ju midagi, et seda märgatakse. Aga et see ainult rokkmuusikast silma paistab, on kuidagi kurb mõnikord,» sõnas ta «Aktuaalse kaamerale».

Kuigi klassikalise muusika kontsertide kajastamine USA päevalehtede kultuurikülgedel ei ole prioriteetne, on näiteks The Washington Post Kaljuste ja Pärdi nimesid oma lugejatele juba päris süvitsi tutvustanud eelmisel kevadel Pärdist avaldatud põhjalike artiklitega.

Ka nüüd ilmus ajalehes põhjalik tutvustus Eesti Filharmoonia Kammerkoori kujunemisloost. «Vähestel kooridel on nii intiimne side oma dirigendi ja esitatava muusikaga,» kirjutas klassikalise muusika kriitik Anne Midgette ja rõhutas: «Igaüks, kes on kuulnud koori esinemas, ei unusta enam nende nime.»

Mõni päev pärast kontserti ilmus tema sulest veel üks kiitev arvustus, mis tõstis lisaks Pärdi loomingule esile ka Veljo Tormise teoste «Raua needmine», «An Aboriginal Song» ja «Forced to get married» esitust.

Eesti suursaatkonna pressi- ja kultuuridiplomaat Maria Belovas sõnas, et Washingtoni peetakse üheks USA koorimuusika keskuseks. «Öeldakse, et siin on rohkem koore kui valijaid ja seetõttu on ka konkurents publikule tihe,» ütles Belovas. «Samas olen näinud siin üle saja lauljaga esinemisi, mis ei mõju veeranditki nii võimsalt kui 26-pealine Eesti Filharmoonia Kammerkoor. Publik hoiaks justkui hinge kinni – algusest lõpuni –, et ammutada endasse segamatult kogu seda väge ja ülevust.»

Washingtonis elav inglise keele õpetaja Jerry Schwarz kirjeldas kuuldud muusikat samal ajal nii võimsa kui spirituaalsena. Ta leidis, et koori edasi antud emotsioonid ja musikaalsus oli väga liigutav: «Ma istusin lauljate lähedal kontserdi avapala Arvo Pärdi «Solfeggio» ajal ning mulle väga meeldis lauljate häälte puhtus ning esituse idee, kus sõnadeta hääled kõlasid erinevas helistikus üle kiriku.»

Kontserdi korraldas Classical Movements rahvusvahelise koorisarja «Serenade!» raames ning lisaks Arvo Pärdi teostele esitas Eesti Filharmoonia Kammerkoor National City kirikus Veljo Tormise ja Jean Sibeliuse loomingut, millega tähistati Arvo Pärdi 80. ja Veljo Tormise 85. sünnipäeva ning Sibeliuse 150. sünniaastapäeva. Sama kavaga esines koor 27. veebruaril ja 28. veebruaril Colorado osariigis.

Seekordse USA tuuri põhieesmärk oli esinemine Ameerika koorijuhtide assotsiatsiooni konverentsil (ACDA) Salt Lake Citys, kus anti koos Tallinna Kammerorkestriga kaks edukat kontserti Arvo Pärdi, Brett Deani ja Lepo Sumera loomingust. Tõnu Kaljuste ütles, et jäi sealse vastuvõtuga väga rahule ning kiitis seda, kui sütitav ameerika publik on: «Siin on hea patareisid laadimas käia.»

http://kultuur.postimees.ee/3112591/kaljuste-ja-eesti-filharmoonia-kammerkoori-edu-jatk-Washingtonis